Ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα (P vs NP) στη μεγάλη οθόνη!

095cc-1h2017Οι μαθηματικοί γρίφοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε μια κινηματογραφική ταινία, αλλά το πρόβλημα P vs NP (που εξετάζει αν κάθε υπολογιστικό πρόβλημα που μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα, μπορεί επίσης να λυθεί/εκτελεστεί γρήγορα) αποτελεί το θέμα του νέου θρίλερ του Timothy Lanzone με τίτλο “Travelling Salesman”. Ο τίτλος παραπέμπει στο πρόβλημα του “περιοδεύοντος πωλητή”, το οποίο ρωτά το εξής: με δεδομένη μια λίστα από πόλεις και τις μεταξύ τους αποστάσεις, ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ένας πωλητής μπορεί να τις επισκεφθεί όλες από μια ακριβώς φορά και να επιστρέψει στην αφετηρία του; Το πρόβλημα αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία NP (nondeterministic polynomial), το οποίο σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε λύση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί για το αν ικανοποιεί τις συνθήκες του προβλήματος.

Η κατηγορία P, από την άλλη, αναπαριστά ένα σύνολο προβλημάτων που είναι επιλύσιμα σε σχετικά σύντομο χρόνο και η ερώτηση αν οι δύο κατηγορίες ταυτίζονται (P = NP) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο σε πρακτικά, όσο και σε φιλοσοφικά θέματα. Το 2010, ο ερευνητής Vinay Deolalikar ισχυρίστηκε ότι απέδειξε ότι οι δύο κατηγορίες δεν ταυτίζονται, αλλά η επιστημονική κοινότητα της θεωρητικής πληροφορικής έφτασε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση δε βοήθησε πολύ.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία τεσσάρων μαθηματικών που προσέλαβε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. για να λύσουν το πρόβλημα P vs NP, αποσκοπώντας στην κατασκευή ενός συστήματος που θα μπορούσε να “σπάσει” τους κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα και να προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα. Η κυβέρνηση προσφέρει σε καθέναν τους 10 εκατ. δολλάρια για το τμήμα της λύσης που τους αντιστοιχεί και η ομάδα καλείται να αναλογιστεί τις ηθικές επιπτώσεις της ιδιοκτησίας της λύσης από μια μόνο κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της ταινίας: “η άμεση χρήση της λύσης θα χρησιμοποιείτο στην επιστήμη υπολογιστών. Ωστόσο, η εφαρμογή της σύντομα θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα αντικείμενα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη λύση στο P vs NP, ένας χάκερ μπορεί να «σπάσει» κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τώρα απαιτεί εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αλλά ο μαθηματικός αλγόριθμος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την επιτάχυνσης της έρευνας στη βιολογία, θεραπεύοντας ασθένειες σαν το AIDS και τον καρκίνο”.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου στις Η.Π.Α. – περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια διανομή της θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο της ταινίας. Μέχρι η ταινία να φτάσει στην Ελλάδα πάντως, ας απολαύσουμε το trailer της ταινίας.

Μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας εδώ:

Πηγή: openscience

 

Leave a Reply