Αλλάζει το ΕΑΠ: Τέλος η κλήρωση, επιλογή φοιτητών με κριτήρια – Τι δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου

Στις 29 Οκτωβρίου η  αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου επισκέφθηκε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην τοποθέτησή της εξέφρασε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί άμεσα η ψήφιση ενός μεταβατικού πλαισίου με το οποίο θα επιλυθούν κρίσιμα λειτουργικά προβλήματα του ΕΑΠ.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να καταστήσει ισχυρό το ΕΑΠ μέσα από θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και στα θέματα που αφορούν το προσωπικό του ιδρύματος.

Στις 6 Οκτωβρίου στην Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε στην Βουλή πως το Υπουργείο Παιδείας μελετά τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητώνμε κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.

Συμβασιούχοι του ΕΑΠ

Η Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας για τη νέα διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου τόνισε πως κληρονόμησε εκτός των άλλων το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων

Όπως σημείωσε η νέα διοικούσα Επιτροπή “κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη λήξη των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων, οι οποίες λήγουν στις 15/11/2015, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ενταγμένοι και αμείβονται από ΕΣΠΑ.”

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια Υπουργός για να μην μείνουν 177 άνθρωποι στο δρόμο η διοικούσα έκανε τα εξης:

Α) Υπέβαλε αίτηγμα για έκγκριση παράτασης των έργων ΕΣΠΑ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τη λήξη των ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί και έχει παραταθεί η αμοιβή και το έργο των εργαζομένων κατά ένα μήνα.

Β) Πρότεινε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί λύση για την παραμονή των παραπάνω συμβασιούχων μέχρι 31/8/2016, ούτως ώστε να μη θιγεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή

Οργανοδιάγραμμα

Για το Οργανοδιάγραμμα η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως η νέα διοικούσα επιτροπή σε συνεργασία με το Υπ.Παιδείας θα προχωρήσει σε κατάσταση οργανοδιαγράμματος με σκοπό να φανεί ποιες εί ποιες είναι ακριβώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Διαγωνισμός με διαφανείς διαδικασίες θα γίνει κατά την Υπουργό μετά την οριστικοποίηση του οργανοδιαγράμματος του ΕΑΠ που επιμένει ότι πρέπει να γίνει μέχρι να λήξει η σύμβαση στις 31/8/2016.

Ποιοι θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό

Τόνισε μάλιστα πως σε αυτόν τον διαγωνισμό “θα μπορούν να συμμετέχουν με επιπλέον μοριοδότηση και οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι του ΕΑΠ, ούτως ώστε να έχουμε επιτέλους ένα μόνιμο διοικητικό προσωπικό στο ΕΑΠ, κάτι που δεν είχαμε επί τόσα χρόνια.”

Η Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με το Αποθεματικό του ΕΑΠ ανέφερε ότι “το Πανεπιστήμιο  έχει ένα μεγάλο αποθεματικό. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό το αποθεματικό, λοιπόν, ενός πανεπιστημίου, ενός μέρους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μία εκλογίκευση της λειτουργίας του;”

Διοικητικός, θεσμικός, ερευνητικός μετασχηματισμός του Πανεπιστημίου

“Όσο για το άλλο, τι σκοπό έχουμε για το Πανεπιστήμιο, το θέμα είναι ότι αυτό το Πανεπιστήμιο, επειδή πραγματικά είναι ένα καινοτόμο Πανεπιστήμιο, δίνει δεύτερη ευκαιρία, με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, αυτό που θα κάνουμε ήδη μας το έχει ζητήσει η νέα διοικούσα. Θα γίνει συζήτηση και με τα άλλα ιδρύματα της χώρας, πώς μπορεί διοικητικά, θεσμικά, ερευνητικά να μετασχηματιστεί το Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει αυτοδύναμο. Διότι αυτός είναι ο στόχος, να γίνει αυτοδύναμο και όχι να μένει από το 1998, όπως είπατε, μέχρι σήμερα σε αυτή την κατάσταση που είναι.”

Τέλος η αναπληρώτρια Υπουργός μίλησε ξανά για την κατάργηση της κλήρωσης. Σημείωσε πως πρέπει “παίρνονται αυτοί οι φοιτητές με άλλα κριτήρια και όχι της τυχαιότητας και να έχουμε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα.”

Πηγή

Leave a Reply