Αναβολή παρουσίασης του νέου συστήματος εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. λόγω έκτακτης επικαιρότητας

photo_ypepth_2017Οι φωτιές καθυστερούν την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε δηλώσει ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, για χθες είχε προγραμματιστεί η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης. Μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία φέρεται να είχε επικοινωνήσει αρμοδίως με τους υπευθύνους για την οργάνωση της σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν θα γίνει. Και αυτό διότι κρίθηκε –και σε συνεργασία με το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο– ότι, λόγω της εθνικής τραγωδίας, δεν είναι ο ορθός πολιτικός χρόνος για τόσο σημαντικές, και σε πολιτικό επίπεδο, ανακοινώσεις όπως το εξεταστικό σύστημα, που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (μαθητές, γονείς, καθηγητές, φροντιστήρια).

Οπως ανέφεραν  στην «Κ» αρμόδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αναβάλλονται ή για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή για την επομένη, χωρίς πάντως να αποκλείεται να γίνουν μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου. Οπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (στο φύλλο της Κυριακής 22/7), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα εστιάσει στις δομικές αλλαγές στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου, ενώ καθιερώνονται το εθνικό απολυτήριο καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου σε μικρό αριθμό σχολών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης. Τα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα παραμείνουν τέσσερα, όπως ισχύει σήμερα.

Την ίδια στιγμή η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας-Θράκης «έκλεισε» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κώστα Γαβρόγλου και με τη συμμετοχή των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων ΑΕΙ. Οπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου στις ηγεσίες των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων, η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι σχολές και τα τμήματα του νέου πανεπιστημίου, που θα φέρει την ονομασία Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το έτος 2019.

 

 

 

 

Leave a Reply