Βάσεις 2015. Πως η οικονομική-κατάσταση, επηρεάζει τις βάσεις εισαγωγής. «Εκτιμήσεις» Βάσεων 2015!!!

Οι βάσεις για την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων, όσον αφορά τα βασικά μαθήματα, ήταν χαμηλότερες από αυτές του 2014.
Ενώ, ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας, φέτος, για την επιλογή των σχολών από τους υποψηφίους αποτελεί η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και συγκεκριμένα η ανησυχία των γονέων για το capital control.
Με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αποτρέψουν τα παιδιά τους να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους σχολές μακρυά από την πόλη- κατοικία τους.
Ανησυχία επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για διαμόρφωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις που οδηγούν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, σε κατρακύλα των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στο κόκκινο η αγωνία των υποψηφίων, καθώς συνεχίζεται το θρίλερ με τη διαμόρφωση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που όπως όλα δείχνουν εκτός από τις βαθμολογικές επιδόσεις τους, θα επηρεαστούν σημαντικά και από τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία και συγκεκριμένα από τον κεφαλαιακό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον μαθηματικό- αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη τελική διαμόρφωση των βάσεων στις “μεσαίες” σχολές που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων σπουδαστών.
Έτσι, εκτιμάται ότι κατά την ανακοίνωση των βάσεων περί τα τέλη Αυγούστου η ψαλίδα της διαφοράς στις βάσεις ανά σχολή και επιστημονικό επίπεδο θα ανοίξει σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, ενώ οι βάσεις στα τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται να έχουν δραματική πτώση έως και 1.500 μόρια.
Παράλληλα, σημαντική πτώση θα υπάρξει και στα τμήματα ΤΕΙ, καθώς εκτιμάται ότι σε πολλά από αυτά θα υπάρξει πτώση έως και 2.000 μορίων.
Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει άνοδος και σε πολλές σχολές, κυρίως σε αυτές που οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από τα 12.000 μέχρι τα 15.000!
Υπενθυμίζεται ότι για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που προσήλθαν στις εξετάσεις διατίθενται 68.345 θέσεις στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 72.7%
Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων για το 2015:
vaseis1(2)
vaseis2

Leave a Reply