Εγκαινιάστηκε στη Μόσχα η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Εγκαινιάστηκε στη Μόσχα η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου

Την αξία της χρήσης των μαθηματικών στην κατανόηση του φυσικού κόσμου, επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας πΧ», που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β.Σούσεφ, στη Μόσχα.

Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, ενώ σημείωσε ότι οι έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή των Αντικυθήρων συνεχίζονται και μπορούμε να αναμένουμε και νέες ανακαλύψεις.

Για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μίλησε και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξ. Μουσάς.

Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κ. Γαβρόγλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Α. Φρυγανάς και Ρώσοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέστη στη δεξίωση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, που πραγματοποιήθηκε στο Λογοτεχνικό Μουσείο Πούσκιν, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας και στις ευκαιρίες διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών στον πολιτισμό ως συνέχεια του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Πηγή

 

Leave a Reply