Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του μαθηματικού Κων/νου Καραθεοδωρή!

Το παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας οργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που είχε επιστημονική συνεργασία με τον Αινστάιν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Απριλίου στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας με ομιλητές δυο διακεκριμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή θα μιλήσουν ο κ. Νίκος Λυγερός μαθηματικός-ερευνητής του Πανεπιστημίου της Λυών και ο κ. Αθανάσιος Λιποδέρζης μαθηματικός-συγγραφέας. Κοινό σημείο αναφοράς των δυο ομιλητών είναι το μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 2009.

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία.

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στην Αστυνομική Ακαδημία και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας. Ο αγώνας του για την επίλυση του Κυπριακού ήταν ο λόγος που ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «ThePiSociety» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Δημοσίευσε περισσότερα από 23000 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας και ποίησης.

Σήμερα συνεχίζει ν’ αγωνίζεται με διαλέξεις σ’ όλη τη χώρα για την επίτευξη της ΑΟΖ, την εξόρυξη του ζεόλιθου της χώρας που θα συντελέσουν στην καταπολέμηση της κρίσης ενώ οι μαθηματικές του ανακαλύψεις μας κρατούν αμείωτο και ζωηρό το ενδιαφέρον.

Ο Σάκης Λιπορδέζης γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών καθώς και με την συγγραφή πρωτότυπων μαθηματικών φυλλαδίων. Από το 1980 ίδρυσε φροντιστήριο μαθηματικών. Έχει διδάξει πάνω από 35.000 ώρες μαθηματικά σε όλες τις τάξεις ανελλιπώς από το 1978. Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Λύκειο.

Διετέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.

Από το 1998 ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του Κ. Καραθεοδωρή ιδρύοντας το 2002 τον σύνδεσμο φίλων Καραθεοδωρή και εκδίδοντας την εφημερίδα Κ. Καραθεοδωρή. Μετά από 5ετή έρευνα στην Ελλάδα – Ισραήλ – Γερμανία βρήκε με τον Ν. Λυγερό όλα τα χειρόγραφα του συγγραφικού έργου του Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Καραθεοδωρή.

Έτσι σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής ιδρύθηκε το μουσείο Καραθεοδωρή που λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 2009, του οποίου την διεύθυνση ανέλαβε ο κ. Λιπορδέζης και ο Ν. Λυγερός ως επιστημονικός σύμβουλος και ερευνητής. Η συνεργασία τους αυτή είχε ως παράλληλο αποτέλεσμα και την έκδοση του βιβλίου Μαθηματικές Προκλήσεις, που κυκλοφορεί και στη Γαλλική και Αγγλική γλώσσα.

Πηγή

Leave a Reply