Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε πως οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε διάφορους τομείς από τους δεξιόχειρες ή το αντίστροφο. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει στη συζήτηση έναν ακόμα παράγοντα, δείχνοντας ότι το κατά πόσο κάποιος είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας και σε ποιο βαθμό, μπορεί να παίζει ρόλο στις επιδόσεις του στα μαθηματικά.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του Μιλάνο, για να εξετάσει υποθέσεις όπως ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι στα μαθηματικά και σε αυτή συμμετείχαν 2300 μαθητές έως 17 ετών. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη εντόπισε μία σχετική, αλλά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των μαθηματικών ικανοτήτων και του χεριού που χρησιμοποιούμε.
Ωστόσο, η συσχέτιση είναι πολύπλοκη, σύμφωνα με δηλώσεις του Giovanni Sala, εκ των συγγραφέων της μελέτης, σε σχετικό δελτίο τύπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή, ανάλογα το χέρι που χρησιμοποιεί κανείς μπορούν να προβλεφθούν οι μαθηματικές του επιδόσεις, αλλά με τρόπους οι οποίοι αλλάζουν αναλόγως της ηλικίας και του φύλου.
Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ερευνητική ομάδα κατέταξε πρώτα τους συμμετέχοντες αναλόγως του πόσο αριστερόχειρας, δεξιόχειρας ή αμφιδέξιος ήταν ο καθένας. Έπειτα, προχώρησε σε 5 πειράματα στα πλαίσια των οποίων οι μαθητές κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μία σειρά από μαθηματικές εργασίες -από απλές αριθμητικές πράξεις έως επίλυση πιο δύσκολων προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η σχέση μεταξύ απόδοσης στα μαθηματικά και χρήσης δεξιού ή αριστερού χεριού ήταν διαφορετική, αναλόγως της ηλικίας και του βαθμού προτίμησης των συμμετεχόντων στο “δυνατό” τους χέρι. Πιο αναλυτικά:
- Στην παιδική ηλικία, οι “ισχυρά” αριστερόχειρες και οι “ισχυρά” δεξιόχειρες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους
- Στην εφηβεία, ωστόσο, οι “ισχυρά” αριστερόχειρες, αρσενικού γένους, ήταν καλύτεροι από όλους τους υπόλοιπους
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε, επίσης, ότι ο βαθμός προτίμησης των συμμετεχόντων στο “δυνατό” χέρι τους και οι μαθηματικές τους δεξιότητες, επηρεάζονταν από την ηλικία, το είδος του μαθηματικού προβλήματος που είχαν να λύσουν και το φύλο.
“Η προτίμηση του χεριού είναι μία έμμεση έκφραση του πολύπλευρου εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μερικοί -περίπου το 30 τοις εκατό- από τους αριστερόχειρες έχουν ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο, το οποίο σχετίζεται με τις χωρικές ικανότητες. Έτσι το χέρι μπορεί να είναι ένα σημάδι συγκεκριμένων μοτίβων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, η οποία επηρεάζει τις μαθηματικές επιδόσεις”, σχολίασε ο Sala.
Ωστόσο, “αυτά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν οριστικά, αλλά μόνο ένα βήμα προς τη σύλληψη ενός νέου και πιο ολοκληρωμένου μοντέλου για αυτό το φαινόμενο”, πρόσθεσε σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.