Οι δέκα εντολές του George Polya προς τον δάσκαλο των Μαθηματικών

O George Polya συνέβαλε δραστικά στην ενίσχυση της σύνδεσης ανάμεσα στα Μαθηματικά και τη Διδακτική, αλλά και ανάμεσα στους μαθηματικούς και στους καθηγητές των Μαθηματικών. Στο βιβλίο του “Mathematical Discovery on Undestanding, Learning and Teaching Problem Solving”  δίνει τις δέκα εντολές προς όσους διδάσκουν Μαθηματικά:

I. Να ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενό σου.
II. Να γνωρίζεις το αντικείμενό σου.
III. Να γνωρίζεις τους τρόπους μάθησης: Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι είναι να το ανακαλύψεις μόνος σου.
IV. Προσπάθησε να διαβάζεις τα πρόσωπα των μαθητών σου, προσπάθησε να δεις τις προσδοκίες και τις δυσκολίες τους, τοποθέτησε τον εαυτό σου στη θέση τους.
V. Δώσε στους μαθητές σου, όχι μόνο πληροφορία, αλλά και καθοδήγηση χειρισμού της πληροφορίας, τρόπους σκέψης, τη συνήθεια της μεθοδικής εργασίας.
VI. Άφησέ τους να μάθουν να κάνουν νοερές εκτιμήσεις.
VII. Άφησέ τους να μάθουν να αποδεικνύουν.
VIII. Να επισημαίνεις στα παρόντα προβλήματα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην επίλυση μελλοντικών προβλημάτων – προσπάθησε να αποκαλύψεις το γενικό μοτίβο που κρύβεται πίσω από την παρούσα συγκεκριμένη κατάσταση.
IX. Μην χαρίζεις ολόκληρο το μυστικό σου μονομιάς -άσε τους μαθητές σου να μαντέψουν προτού το πεις- άφησέ τους να το ανακαλύψουν μόνοι τους, όσο είναι εφικτό.
X.  Πρότεινε την πληροφορία, μην τους βάζεις να την καταπιούν με το ζόρι.

Πηγή: Εις το άπειρο

 

Leave a Reply