Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 αναλυτικά!

Βάσεις 2016: Οι ιατρικές θα κυμανθούν κοντά και πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ γύρω στα 18.000 μόρια ενώ οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές «βουτιές» ακόμη και 2.000 μορίων και άνω.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων. Όσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ, χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.

Τα εν λόγω στοιχεία, και κυρίως το χάσμα των βάσεων ανάμεσα σε τμήματα κεντρικών και περιφερειακών ιδρυμάτων, είναι από τις λίγες σταθερές στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό, διότι φέτος εφαρμόσθηκε νέο σύστημα εξετάσεων, που δυσχεραίνει τη σύγκριση με τα δεδομένα του 2015 και τις εκτιμήσεις.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, φέτος σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετράει ο προφορικός βαθμός που έδινε στους υποψηφίους μέχρι 600 μόρια, τα 6 ή 7 εξεταζόμενα μαθήματα περιορίσθηκαν σε 4 ή 5. Παράλληλα, έγινε διαφορετική κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία και άρα υπάρχει αλλαγή των «ισορροπιών» στα μηχανογραφικά δελτία. Για παράδειγμα,, τα τμήματα Γεωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο πεδίο, κάτι που θα ανεβάσει τη βάση τους, ενώ τα Παιδαγωγικά Τμήματα «απομονώθηκαν» σε δικό τους πεδίο – αυτό θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις του έως και τα 9.000 μόρια.

Περιορίστηκαν, επίσης οι διέξοδοι που είχαν οι υποψήφιοι να δηλώσουν σχολές άλλου επιστημονικού πεδίου, πλην της βασικής του επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι 4.024 υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά για να διεκδικήσουν θέση στις στρατιωτικές σχολές. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Όλες αυτές οι αλλαγές δεν είναι ποσοτικά προσδιορίσιμες φέτος, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση της διαμόρφωσης των βάσεων» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

alt

alt

Πηγή

 

Leave a Reply