Οι 6+1 συμβουλές μας για τους μαθητές που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές στα Mαθηματικά Προσανατολισμού

5786c-25ce25b125ce25bd25ce25b125ce25bb25cf258525cf258325ce25b7

Ένα ωραίο άρθρο από τον Σύμβουλο Μαθηματικών Ιωάννη Καραγιάννη

Αγαπητέ μαθητή της Γ΄Λυκείου που έχεις επιλέξει να εξεταστείς και στα Μαθηματικά:

Με την ευκαιρία, λίγο πριν την 1η ανάρτησή μας και στο δύσκολο  δρόμο που μας απομένει μέχρι τις εξετάσεις σου (και θα τον διανύσουμε μαζί) θα ήθελα να σου προτείνω τα επόμενα:

1ο) Το βασικό σου διδακτικό υλικό είναι το Σχολικό Βιβλίο. Με όλα τα προβλήματά του το σχολικό βιβλίο είναι εκείνο το οποίο θα σε οδηγήσει στην κατανόηση των απαραίτητων εννοιών (και όχι των «περιττών» και των «τεχνασμάτων») που είναι το κλειδί για κάθε επιτυχία σου.

2ο) Το επιπλέον διδακτικό υλικό που καλείσαι να μελετήσεις είναι αυτό του ψηφιακού σχολείου (το οποίο διαρκώς βελτιώνεται) και με το οποίο μπορείς να προχωρήσεις σε βαθύτερη μελέτη των εννοιών, της θεωρίας  και των λύσεων των ασκήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εμείς, επίσημα και επώνυμα, θα δίνουμε επιλεγμένο υλικό σε συνδυασμό με το σχολικό βιβλίο που αποσκοπεί στην άρτια προετοιμασία σου (Το όποιο εξωσχολικό βιβλίο χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να το χρησιμοποιείς με προσοχή και σωστή επιλογή τμημάτων που έχουν σκοπό να σε οδηγήσουν στη βαθύτερη κατανόηση. Σε αρκετές περιπτώσεις η υπερβολική χρήση εξωσχολικών βιβλίων σε μπερδεύει και σε οδηγεί σε «περιττές γνώσεις» και σε χαοτικές διαδικασίες που δεν σχετίζονται πάντα με το πνεύμα των πανελλαδικών (τουλάχιστον στις κανονικές και επαναληπτικές εξετάσεις του 2016).

3ο) Να μην βιάζεσαι να βγάλεις την ύλη. Κάνενας λόγος δεν υπάρχει για να αγχωθείς για αυτό το θέμα. Η ύλη ολοκληρώνεται αρκετά πριν τις εξετάσεις και έχεις αρκετό χρόνο για επαναλήψεις. Εμείς θα σε βοηθήσουμε σε αυτό, γιατί το υλικό μας θα είναι σύμφωνα με τη ροή της ύλης στο σχολείο σου και μόνο. Η παράμετρος αυτή είναι βασική γιατί η αφιέρωση ικανού χρόνου σε τμήματα της ύλης που είναι σημαντικά θα σε κάνει να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου.

4ο) Τα θέματα στα οποία θα εξεταστείς απαιτούν σωστή προετοιμασία και κατανόηση. Ήδη το πνεύμα των εξετάσεων από πέρσι άρχισε να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια.

5ο) Να κλείσεις τα αυτιά σου σε ό,τι δεν είναι αξιόπιστο και επίσημο και να ακούς και να βλέπεις μόνο όσα επίσημα ανακοινώνονται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

6ο) Να ξεκουράζεσαι και να ακολουθείς ένα υγιεινό τρόπο ζωής όπου και η διασκέδαση δεν θα λείψει. Να έχεις μόνο ένα προγραμματισμό.

Αύριο λοιπόν το πρωί θα δώσουμε το 1ο υλικό που θα μελετήσεις.

Σου εύχομαι να είσαι καλά, με υγεία και σωστή προετοιμασία

ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ

Πηγή

Leave a Reply