Ο «πατέρας» της πληροφορικής εργάστηκε στην αντικατασκοπεία και «έσπασε» τον κωδικό Enigma των Γερμανών!

Alan_Turing

Ο «πατέρας» της πληροφορικής εργάστηκε στην αντικατασκοπεία και «έσπασε» τον κωδικό Enigma των Γερμανών. Ο Άλαν Τούρινγκ αυτοκτόνησε όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική διαστροφή. Η συγγνώμη του βρετανού πρωθυπουργού!

Μαθηματική διάνοια, που έσπασε τον κωδικό «Αίνιγμα » των Γερμανών και ο θεμελιωτής της επιστήμης της πληροφορικής. Ο Άλαν ήταν Βρετανός και γεννήθηκε το 1912. Σπούδασε μαθηματικά και τη δεκαετία του ’30 ασχολήθηκε με τους αλγορίθμους δίνοντάς τους μια επίσημη μαθηματική διατύπωση μέσω της λεγόμενης Μηχανής Τούρινγκ. Αργότερα εξέλιξε τη θεωρία του και δημιούργησε τις βάσεις για τη λεγόμενη, τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών!

Alan-Turing-was-an-English-mathematician-600x337
Η δράση στον πόλεμο Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε στη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, στον τομέα της αποκρυπτογράφησης των γερμανικών κωδικών. Ο Τούρινγκ υπήρξε προϊστάμενος της λεγόμενης Ομάδας 8. Είχε αναλάβει να σπάσει τον κωδικό της εκπληκτικής συσκευής Enigma. Το έργο του έμοιαζε ακατόρθωτο, καθώς η γερμανική συσκευή κωδικοποίησης ήταν εξαιρετικά «ευφυής» και πολύπλοκη. Ο Άλαν όμως και η ομάδα του τα κατάφεραν. Έσπασαν τον κωδικό με τη δημιουργία μιας συσκευής τύπου υπολογιστή. Προς το τέλος του πολέμου ανέλαβε να φτιάξει μια άλλη συσκευή με την κωδική ονομασία «Delilah», που θα επέτρεπε τις ασφαλείς μεταδόσεις φωνής. Η συσκευή άργησε να ολοκληρωθεί και δεν χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο. Επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη δεν αναγνωρίστηκε ποτέ δημοσίως η συνεισφορά του. Μάλιστα, κρατήθηκε μυστική έως και τη δεκαετία του ΄70. Ακόμα και οι στενοί του φίλοι δεν γνώριζαν τίποτα.
Οι πρώτοι υπολογιστές και το σεξουαλικό σκάνδαλο
Με το τέλος του πολέμου σχεδίασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές στο Εθνικό Εργαστήριο και αργότερα έναν δεύτερο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ενώ το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό, κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία και αυτό του κατέστρεψε την καριέρα. Ο εραστής του Τούρινγκ έβαλε έναν συνεργό του να διαρρήξει το σπίτι του. Ο Τούρινγκ κάλεσε την αστυνομία, αλλά τότε η έρευνα έφερε στο φως τη σχέση του με τον 19χρονο. Κατηγορήθηκε, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής για σεξουαλική διαστροφή και καταδικάστηκε. Άλλωστε αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το δικαστήριο του έδωσε την επιλογή ή να πάει φυλακή ή να υποβληθεί σε μια ορμονική θεραπεία για να μειωθεί η σεξουαλική του δραστηριότητα. Επέλεξε την ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα που διήρκεσε ένα έτος και είχε πολλές παρενέργειες μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη στήθους.
Alan_Turing_apple-400x386
H αυτοκτονία
Ο Τούρινγκ καταρρακωμένος από τα γεγονότα αυτοκτόνησε το 1954 με κυάνιο, που βρέθηκε σε ένα μισοφαγωμένο μήλο. Η μητέρα του υποστήριξε ότι επρόκειτο για λάθος από απρόσεκτη αποθήκευση των χημικών ουσιών που έπαιρνε. Η Apple και ο Τούρινγκ Λέγεται ότι το μισοφαγωμένο μήλο, σήμα κατατεθέν της εταιρείας Apple, σχετίζεται με το μοιραίο μήλο του Τούρινγκ και η επιλογή του ήταν φόρος τιμής για την συνεισφορά του στους Η/Υ. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι ο Τούρινγκ αγαπούσε το παραμύθι της Χιονάτης που έπεσε σε κώμα δαγκώνοντας ένα μήλο και γι ´αυτό διάλεξε αυτό τον τρόπο να αυτοκτονήσει.
Μετά θάνατον αναγνώριση
Από το 1966 δίνεται το βραβείο Τούρινγκ σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα κάθε έτος, βραβείο που θεωρείται το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στον χώρο της πληροφορικής. Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε συγγνώμη δημοσίως για την συμπεριφορά του κράτους προς τον Τούρινγκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα την συμβολή του στον τομέα της πληροφορικής

Πηγή

 

Leave a Reply