Στα μαθήματα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και τα Θρησκευτικά , αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκαν οι 100 σελίδες αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
-Ήδη, αυτή την εποχή, συζητούμε το θέμα της αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση.
-Θέλω και από αυτό το βήμα, να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι το Υπουργείο Παιδείας που έχει τον τελικό λόγο και την ευθύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα για τη μόρφωση των παιδιών, θα προχωρήσει από το Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το ΙΕΠ, που έχει την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη, στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων διδασκαλίας των Θρησκευτικών.
-Πρόκειται για προγράμματα τα οποία, προφανώς, απομακρύνουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τον ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα του και δημιουργούν τη δυνατότητα στα παιδιά να μπορέσουν με έναν πιο ήπιο διδακτικό τρόπο να αντιληφθούν την αξία του φαινομένου της Θρησκείας, ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, και όχι μόνο, όταν στην εποχή μας αυτή την περίοδο γίνονται πόλεμοι με βάση θρησκευτικά κείμενα.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
-Επίσης, θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με όλες τις εκπαιδευτικές ενώσεις για την αναμόρφωση του μαθήματος των Μαθηματικών στην Εκπαίδευση.
-Τις προάλλες, είχαμε μία συνάντηση με τη Μαθηματική Εταιρία, αλλά και με ειδικές ενώσεις που αφορούν τη διδακτική των Μαθηματικών στην Εκπαίδευση.
-Υπάρχει πλούσιος προβληματισμός.
-Έχουμε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής βιβλίων από τις διαδικασίες που γίνονται μέσω του ΙΕΠ και των υπολοίπων εκπαιδευτικών θεσμών.
-Θα το βάλουμε και αυτό στις προτεραιότητές μας.
ΓΛΩΣΣΑ
-Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι το θέμα της διδασκαλίας της γλώσσας.
-Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει όλο τον 20ο αιώνα την εκπαίδευση μας και το οποίο επανέρχεται με άλλους όρους όμως σήμερα να συζητηθεί και μέσα από έναν δημόσιο διάλογο χωρίς δραματοποιήσεις ιδεολογικού χαρακτήρα με πρωτεύουσα την εκπαιδευτική σκοπιμότητα του να μπορέσουμε μέσα σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την παγκοσμιοποίηση αυτή τη στιγμή αλλά και από την εισβολή του οπτικού πολιτισμού στην καθημερινότητα των παιδιών, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση που σημαίνει στον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής διδασκαλίας.