Παρατηρήσεις για τo μάθημα των Μαθηματικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις και η διαχείριση του χρόνου εξέτασης.

85402-62827c4c-bdc0-4d92-b5e2-1b1de625aa42Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον συνάδελφο Νικόλαο Ζαχαράκη

Αγαπητοί υποψήφιοι :

Από την Δευτέρα μπαίνετε στον αγώνα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Σίγουρα η επιτυχία δεν αφορά μόνο ένα μάθημα αλλά η συνολική σας επίδοση σε αυτές. Και ούτε αποτελεί καθολική επιτυχία της ζωής σας. Απλά λόγω της ιδιότητας και του αντικειμένου της ομάδας θεωρώ χρέος μου να επισημάνω κάποια πράγματα στο μάθημα των μαθηματικών.

Πρώτα λίγες παρατηρήσεις επί των θεμάτων
Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα μαθηματικά θετικών σπουδών και οικονομίας-πληροφορικής τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει και έχουν προσαρμοστεί περισσότερο στο σχολικό βιβλίο και ακολουθούν τις οδηγίες επιλογής θεμάτων λαμβάνοντας υπόψη την διαβαθμισμένη δυσκολία τους. (4 βαθμίδες δυσκολίας)
Ιδιαίτερα με την μείωση της ύλης ίσως σε κάποια σημεία γίνουν πιο απαιτητικά, λόγω μικρού εύρους συνδυαστικών θεμάτων (αν και πάντα βρίσκονται τρόποι λόγω ευελιξίας των μαθηματικών) και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην εμβάθυνση των εννοιών από τις απλές ως και τις πιο σύνθετες.

ΘΕΜΑ Α Θέμα θεωρίας
Η συνηθισμένη δομή του ,είναι μια πρόταση ή ένα θεώρημα που καλείστε να αποδείξετε ή να διατυπώσετε έναν ορισμό ή θεώρημα (αν έχει και γεωμετρική ερμηνεία ή σχήμα θα πρέπει νά το εντάξετε στην απάντηση σας). Κάποιες ερωτήσεις Σ Λ ή αν ισχύει ο ισχυρισμός μιας πρότασης ατιολογώντας την απάντηση σας.
Προσοχή, ίσως στην αλλαγή προσανατολισμού των ερωτήσεων άλλου τύπου, πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού κα.

ΘΕΜΑ Β- Γ είναι ασκήσεις ικανότητας σύνθεσης εννοιών, με αποδεικτικές ή υπολογιστικες διαδικασίες και αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα. Η βαθμιδα δυσκολίας από το Β στο Γ συνήθως αλλάζει.
Δεν είναι απαραίτητα εύκολα αλλά πολλά ερωτήματα είναι προσιτά με την αναγκαία προετοιμασία.

ΘΕΜΑ Δ Ιδιαίτερη προσοχή, είναι αυξανόμενης δυσκολίας άσκηση ή περιέχει και ένα πρόβλημα και απαιτεί ικανότητες σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων για την επίλυση του. Αναλύεται κι αυτό σε επιμέρους ερωτήματα.

ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΧΡΌΝΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πολύ καλή διαχείριση του χρόνου μας ώστε να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα.
Λαμβάνουμε λοιπόν υπόψη τα παρακάτω :
1.Αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας να διαβάσουμε όλα τα θέματα για μια πρώτη αντίληψη
2.Ισομοιράζουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας στα τέσσερα θέματα. Είναι προφανές ότι ο χρόνος επίλυσης κάθε θέματος είναι σχετικός για τον καθένα , αλλά αναγκαίος και ικανός για να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα και να μην τον ξεπεράσουμε.
3.. Δεν πρέπει να παραμένουμε παραπάνω από τον χρόνο που αναλογεί σε κάθε θέμα. 4.Επειδή το κάθε θέμα αποτελείται από διάφορα ερωτήματα, αν κάποιο μας δυσκολέψει πάμε στο επόμενο αν δεν έχουμε κάνει σημαντικό βήμα για την επίλυση του . Προσοχή στην σύνδεση των ερωτημάτων, που κάποια ερωτήματα μπορεί να τα απαντήσουμε, κάνοντας χρήση των προηγούμενων, ανεξάρτητα αν τα έχουμε επιλύσει. .
5. Πολλές φορές ένα θέμα σου φαίνεται εύκολο και στην πορεία σου γίνεται δύσκολο. Μην σπαταλας τον χρόνο σου. Πήγαινε στο επόμενο και επανέρχεσαι αργότερα.
6.Υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτείς περισσότερο στο Θέμα Β ή Γ παρά στο Δ, το οποίο θεωρείται ότι είναι το δυσκολότερο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
7.Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάς πάντα από το Α θέμα και να καταλήγεις στο Δ θέμα (που πολλοί δεν προλαβαίνουν να το αγγίξουν) . Δεν έχει σημασία από ποιό θέμα θα ξεκινήσεις. Ξεκίνα από αυτό που φαίνεται πιο προσιτό σε σένα.
8. Χρησιμοποίησε το πρόχειρο όπου χρειάζεσαι, αλλά μην τα γράφεις όλα στο πρόχειρο, περιμένοντας να τα αντιγράψεις μετά όλα στο τετράδιό σου.
Δυστυχώς δεν φτάνει ο χρόνος!!!
9. Προσπάθησε όσο μπορείς ότι γράφεις να είναι σωστά διατυπωμένο, καθαρό και ευανάγνωστο και με την δικαιολόγηση που απαιτείται .Τι θεώρημα εφαρμόζεται ,σε ποια διαστήματα ,αν είναι παραγωγίσιμη, πίνακας μεταβολών όπου χρειάζεται με επεξήγηση, σχήμα από γρ. παράσταση κλπ.Ολα μετράνε.
10. Μην διαγράφεις τίποτα από αυτά που έχεις γράψει στο τετράδιό σου, έστω και αν δεν είσαι σίγουρος αν είναι σωστά. Ίσως κερδίσεις κάποια μόρια.
11. Να κοιτάς πάντα τις μονάδες του κάθε ερωτήματος. Η συνολική μοριοδοτηση του κάθε θέματος είναι ίδια, αλλά οι μονάδες των ερωτημάτων ίσως είναι διαφορετική.
12. Μην γράφεις παραπάνω πράγματα από αυτά που σου έχουν ζητηθεί, ή απλά για να απαντήσεις, ασχολήσου ξανά με αυτά που μπορείς ή έχεις αφήσει ή δεν έχεις ολοκληρώσει.
13. Αξιοποίησε όλη την χρονική διάρκεια της εξέτασης. Μην εγκαταλείπεις θεωρώντας ότι δεν μπορείς. Πολλά μπορεί να καταφέρεις.
14. Κάνε ένα τελευταίο έλεγχο στις απαντήσεις σου πριν παραδώσεις το τετράδιό σου. Ίσως κάτι μπορείς να διορθώσεις ή να συμπληρώσεις προς το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια δοκιμασία που πρέπει να αντιμετωπίσεις, χωρίς άγχος με ψυχραιμία κι αισιοδοξία.
Μην φοβάσαι την αποτυχία. Η ζωή αργότερα έχει πολύ πιο δύσκολες δοκιμασίες.
Οι κόποι και οι προσπάθειες σου ποτέ δεν χάνονται.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας.

Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία.

Πηγή: Όλα για τα μαθηματικά της Γ’ Λυκείου!

 

 

 

One comment

Leave a Reply