Σχόλιο του Μπάμπη Στεργίου σχετικά με τα Μαθηματικά!

c824f-untitled

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 : ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ -ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Αγαπητοί φίλοι,

Οι εξετάσεις έφτασαν και ο απολογισμός μιας ολόκληρης και δύσκολης χρονιάς όλο και πλησιάζει. Στον χρόνο αυτό που πέρασε εμείς διδάξαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και οι μαθητές, ανάλογα με τους στόχους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις εξετάσεις , τις σπουδές και τη σημασία τους στη νέα Ελληνική πραγματικότητα, προσπάθησαν με τη σειρά τους να ανταποκριθούν σε αυτό το σκληρό Μαραθώνιο.

Τα μαθηματικά,ως εξεταζόμενο μάθημα, έχουν πάντα μια ιδιαιτερότητα . Κάθε ερώτημα , εύκολο ή δύσκολο , είναι ένα νέο ερώτημα και η σωστή απάντησή του απαιτεί θάρρος, ψυχραιμία και μεθοδική σκέψη.Φοιτητής όμως γίνεται πάντα αυτός που γράφει σωστά αυτά που ξέρει, αυτός που δεν χάνει τα ερωτήματα που είναι μέσα στις απόλυτες δυνατότητές του.Όποιος στη διάρκεια της εξέτασης καταφέρνει και επινοεί ή δημιουργεί, αυτός παίρνει πρωτιές και μπορεί τελικά να επιλέξει πόλη ή σχολή μεγαλύτερης ζήτησης.


Τόσο αισιόδοξα είναι τα πράγματα και αυτό πρέπει να το λέμε σε κάθε ευκαιρία στους μαθητές μας !!!
Φέτος, στο μάθημά μας, έχουμε λιγότερη ύλη , τα μαθήματα είναι τέσσερα και δικαιολογημένα αναπτύσσεται ένας προβληματισμός, σχετικά με το ύφος, το πνεύμα και τη δυσκολία των θεμάτων.Θεωρώ όμως ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική οικογένεια, το Σχολείο και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν πρέπει να υπάρξουν εκπλήξεις. Τα θέματα πρέπει να κινηθούν σε λογικά επίπεδα, με την αναγκαία πάντα κλιμάκωση και να είναι κοντά στο πνεύμα και τη δυσκολία του σχολικού βιβλίου. Θεωρώ πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιλεχθούν θέματα του όγκου και της δυσκολίας των περυσινών θεμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επιλεχθούν εύκολα, διότι τα ”εύκολα ” θέματα δημιουργούν άλλες παρενέργειες και ανισότητες. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τρεις ασκήσεις που με τα υποερωτήματά τους να παρακινήσουν το μαθητή στη διάρκεια της εξέτασης να σκύψει με πίστη το κεφάλι, να ζεσταθεί, να ηρεμήσει, να νοιώσει ότι μπορεί να γράψει , να συγκεντρωθεί και τελικά να φύγει ικανοποιημένος από την εξέταση, ανεξάρτητα με τον αν έφτασε στο άριστα.

Στα φετινά θέματα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι :


– Λείπουν οι παραδοσιακά άριστοι μαθητές, αυτοί που παίρνουν ένα βιβλίο, ένα βοήθημα και το ξεκοκκαλίζουν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές έχουν επιλέξει λόγω των οικονομικών συγκυριών τις επιστήμες Υγείας. Με θέματα στο περυσινό επίπεδο οι φετινοί μαθητές θα είναι κατά 85 % κάτω από τη βάση, ίσως και παραπάνω και οι βάσεις θα κατρακυλήσουν, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Δεν βλέπω όμως να υπάρχει λόγος οι βάσεις να πέσουν κατά 30% ή και περισσότερο στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.
– Τα φετινά παιδιά είναι αυτά που έζησαν τον απόλυτο τρόμο της τράπεζας θεμάτων, αυτά που έσπευσαν να εγγραφούν σε όλα τα μαθήματα στο φροντιστηριακό τμήμα .Από τα ίδια τα παιδιά διαπίστωσα ότι στην Α’ Λυκείου τα μαθηματικά τα άφησαν σε δεύτερη μοίρα, από την αγωνία τους μήπως μείνουν στην Ιστορία, τα Θρησκευτικά ή αλλού.
– Τα φετινά παιδιά είναι αυτά που πέρασαν για πρώτη φορά τα γυμνασιακά και λυκειακά τους χρόνια μέσα στην φθίνουσα οικονομική πορεία της πατρίδας,μέσα σε οικογένειες με ένεργους γονείς, πολλά από αυτά δεν είχαν δασκάλους από την πρώτη Γυμνασίου όπως παλιά, πάρα πολλά γνώρισαν το ομαδικό φροντιστήριο στην Β’ Λυκείου και αρκετά μόνο στην φετινή τάξη. Αυτή η κατάσταση έχει αναμφίβολα πτώση στην γερή θεμελίωση της μαθηματικής γνώσης, κάτι που μου το επισημαίνουν δεκάδες συνάδελφοι σε σχολεία ή φροντιστήρια, το είδα όμως ξεκάθαρα και στο σχολείο μου(με 4 τμήματα θετικού και οικονομικού προσανατολισμού).

Τέλος πάντων, να μην μακρυγορώ άλλο και χωρίς να θέλω να στείλλω κάποιο μήνυμα σε ανώτερα κλιμάκια, τα θέματα πρέπει να προσεχθούν, να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο,να επιτρέψουν στον καλά διαβασμένο μαθητή να κινηθεί στο διάστημα 14-18 και να μην απαξιώσουν για άλλη μια φορά το σχολείο και τους καθηγητές που το υπηρετούν.
Ξέρω ότι δίνουν και παιδιά πολλών φίλων από αυτό τον φιλόξενο χώρο του Εργαστηρίου και συμμερίζομαι την αγωνία τους. Εύχομαι να πάνε όλα καλά ! Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές , όπως επίσης καλή επιτυχία εύχομαι και στους συναδέλφους που θα πλαισιώσουν την επιτροπή της ΚΕΕ προτείνοντας θέματα. Καλή δύναμη και σε όλους εσάς που από οποιαδήποτε θέση θα συμματάσχετε σε αυτές τις εξετάσεις : Γονείς, Επιτηρητές, Εξεταστές Φ.Α. , Βαθμολογητές !

Πηγή

Leave a Reply