Παραθέτω το σχόλιο του Αντώνη Κυριακόπουλου το έργο του οποίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς στην Δημόσια ομάδα “Φροντιστήρια” με αφορμή το δημοσίευμα μας:
Στο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας το έτος 2010 που έγινε στην Χαλκίδα, είχα κάνει μια εισήγηση με θέμα σχετικά με τα θέματα Σ –Λ. Βλ. εδώ:
https://drive.google.com/…/0B9uh0VymSVrpcUo3aDl…/edit…
Ο επίλογος που είχα κάνει είναι ο παρακάτω:
11. Επίλογος
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Η γνώμη μου είναι ότι οι ερωτήσεις του τύπου «Σωστό-Λάθος» είναι πολύ καλές για αξιολόγηση γιατί συνδυάζουν γνώσεις, κριτική ικανότητα και λογική με τις εξής όμως δύο προϋποθέσεις:
1) Να είναι κατασκευασμένες από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου και κυρίως να γνωρίζουν Μαθηματική Λογική, ώστε να ξέρουν τη διαφορά μεταξύ μιας πρότασης και ενός προτασιακού τύπου. Έτσι, δεν θα παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να δίνουν μια σχέση που άλλοτε ισχύει και άλλοτε δεν ισχύει και να ρωτάνε αν είναι «Σωστό» ή «Λάθος», που, όπως είδαμε παραπάνω, έχει συμβεί πολλές φορές στις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μόνο. Αυτό προσβάλλει όχι μόνο τη Μαθηματική Λογική, αλλά και την κοινή Λογική. Η ερώτηση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιδέχεται μονοσήμαντη απάντηση.
2) Να μην ζητάνε ως απάντηση ένα ξερό «Σ» ή ένα ξερό «Λ», αλλά στην εκφώνηση να λένε: « Με δικαιολόγηση για το ¨Σωστό΄΄ και αντιπαράδειγμα για το ΄΄Λάθος΄΄». Έτσι, όχι μόνο οι μαθητές δεν θα μπορούν να απαντάνε στην τύχη, αλλά δεν θα είναι και εύκολο να αντιγράψουν.