Τί θα γίνει με όσους θα ξαναδώσουν Πανελλήνιες ;

Νομοθετική ρύθμιση, εντός των επόμενων εβδομάδων, προετοιμάζει το υπουργείου Παιδείας που θα αφορά τις φετινές Πανελλαδικές, καθώς οι απόφοιτοι που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις βρίσκονται στον «αέρα».

Αφοσιωμένη στο χάος των κενών στα σχολεία, η ηγεσία αμέλησε τα νομοθετικά κενά που κληρονόμησε. Είναι τέλη Οκτωβρίου και ακόμα οι απόφοιτοι, στους οποίους είχε δοθεί το δικαίωμα μέσω εξαγγελιών για νέο νόμο διπλών εξετάσεων, δεν γνωρίζουν τι ισχύει. Πριν από δύο εβδομάδες, μάλιστα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διδακτέα ύλη για όσους ενδιαφέρονται να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση!

Με εξαγγελίες, η προηγούμενη ηγεσία είχε ενημερώσει για τη δυνατότητα που δίνεται, σε όσους επιθυμούν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές, να επιλέξουν το παλιό ή το νέο σύστημα. Μόνο που οι εκλογές πάγωσαν τη σχετική ρύθμιση.

Αυτό που «καίει» τους υποψηφίους σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύποείναι η ποσόστωση που θα δοθεί σε όσους επιλέξουν το παλιό σύστημα. Ενδεικτικά, σε αλλαγές των Πανελλαδικών στο παρελθόν, η ποσόστωσή σε όσου επέλεγαν το καταργηθέν σύστημα δεν ξεπερνούσε το 5% – 6%. Η τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2014, επί Ανδρέα Λοβέρδου, προέβλεπε διπλές εξετάσεις στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στα δύσω συστήματα Πανελλαδικών.

Διπλές εξετάσεις

Αντίστοιχα, η ρύθμιση που είχε συμπεριλάβει η ηγεσία στο νομοσχέδιο προέβλεπε διπλές εξετάσεις, γνωστοποίηση της ποσόστωσης μέσω υπουργικής απόφασης και για όσους επιλέξουν το νέο σύστημα να το δηλώσουν στα σχολεία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί απόφοιτοι απευθυνθήκαν τότε στα σχολεία στο πλαίσιο της προθεσμίας, όμως οι διευθυντές δεν είχαν λάβει κάποια οδηγία.

Στην επιλογή ανάμεσα στα δύο συστήματα, οι υποψήφιοι δεν έχουν μόνο να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι μαθήματα (παλιό σύστημα) και τέσσερα μαθήματα (νέο σύστημα). Η αλλαγή στα μαθήματα συνοδεύτηκε από αλλαγές και στη διαμόρφωση των πεδίων. Σύμφωνα με καθηγητές φροντιστηρίων, η μείωση μαθημάτων έφερε πολλούς απόφοιτους στα θρανία, μια και το νέο σύστημα δίνει κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες.

Πηγή

Leave a Reply