Τα Μαθηματικά νικούν τον χρόνο!

Μαθηματικά και αστυνομικό μυστήριο στο βιβλίο του Τεύκρου Μιχαϊλίδη
Μαθηματικά και αστυνομικό μυστήριο στο βιβλίο του Τεύκρου Μιχαϊλίδη

Με τα βιβλία του «Ο μέτοικος και η συμμετρία, «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού», «Μιλώντας στην Αννα για τα Μαθηματικά», «Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής» και πρόσφατα «Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι», από τις εκδόσεις Πόλις τα περισσότερα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μάς αποδεικνύει ότι Μαθηματικά κι Ιστορία και τέμνονται και εφάπτονται με τους αστυνομικούς φόνους και τα σκοτεινά μυστήρια και μυστικά.

Κύριε Μιχαηλίδη, με τα Μαθηματικά βρίσκει κανείς ευκολότερα τον… δολοφόνο;

Σίγουρα η ορθολογική σκέψη που οικοδομεί αιτιοκρατικές αλυσίδες απαλλαγμένες από φτιασίδια και προκαταλήψεις είναι σε θέση να οδηγήσει πιο αποτελεσματικά στη λύση ενός προβλήματος. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και σε μια μυθοπλασία. Υπάρχουν εξαιρετικές μαθηματικές – αστυνομικές ιστορίες όπου τα Μαθηματικά συμβάλλουν στη συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη του ενόχου. Ενδεικτικά αναφέρω την «Ακολουθία της Οξφόρδης» του Guillermo Martίnez και την «Αφοσίωση του υπόπτου Χ» του Keigo Higashino.

Ο νόμος των κατόπτρων τελικά εφαρμοσμένος στη ζωή νικά τον χρόνο; Και κατά πόσο ένα ιστορικό μυθιστόρημα αφορά το παρόν μας;

Αντιγράφω τον μεγάλο G.H. Hardy: «Θα θυμούνται τον Αρχιμήδη όταν ο Αισχύλος θα έχει ήδη ξεχαστεί, επειδή οι γλώσσες πεθαίνουν, ενώ οι μαθηματικές ιδέες ποτέ». Με αυτή την έννοια, ο νόμος των κατόπτρων, όπως και κάθε μαθηματικό θεώρημα νικά τον χρόνο. Οσο για το δεύτερο ερώτημα, το παρόν είναι προϊόν του παρελθόντος και δημιουργός του μέλλοντος. Πιστεύω λοιπόν ότι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε το παρελθόν, επηρεάζει ουσιαστικά το παρόν μας. Αλλωστε οι μεγάλες κινητήριες δυνάμεις της Ιστορίας, με πρωταρχική τη λαγνεία της εξουσίας, είναι διαχρονικές.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι» μοιάζει να είναι για σας πολλά: τα Μαθηματικά που αγαπάτε, η Κύπρος που αγαπάτε…, τι άλλο;

Εχετε δίκιο. Στα «Σφαιρικά κάτοπτρα» κατέθεσα πρώτα απ’ όλα την αγάπη μου για τα Μαθηματικά και τον πόνο μου για τα πάθη της Κύπρου όπου ο Απόλλων, αντίθετα με τον αρχαίο συνονόματό μου, δεν «μ’ εθέσπισεν οικείν». Κατέθεσα ακόμα τον σεβασμό μου για τη γυναίκα, που για να πορευτεί έχει να αντιπαλέψει πέρα απ’ όλα τα άλλα κι ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις, και τον θαυμασμό μου για όλους τους σοφούς, Αιγύπτιους, Βαβυλώνιους, Ελληνες, Αραβες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αυθεντία. Τέλος κατέθεσα την απέχθειά μου για την πιο μολυσματική νόσο από την απαρχή του χρόνου: το πάθος για την εξουσία.

Τι πρέπει να έχει μια ιστορία για να γίνει ιστορία σας;

Πρέπει να μπορεί να με ταξιδέψει, να δώσει διέξοδο στην υπερχείλιση των συναισθημάτων μου, της οργής, του πόνου, της χαράς. Θέλω να με κάνει να τη σκέφτομαι ακόμα κι αφού κλείσω το βιβλίο, θέλω να μπορώ να ξαναγυρίσω σε αυτήν, πάλι και πάλι· και κάθε φορά που τη διαβάζω, να την ξαναγράφω διαφορετικά.

Πηγή

 

 

Leave a Reply