Τα Μαθηματικά σήμερα -Που πάμε;

7c623-22Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι , καλή σχολική χρονιά,

Δεν αποτελεί πια έκπληξη ότι πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε αποφάσεις του Υπουργείου μας που αφορούν τα μαθηματικά. Δυστυχώς , σε κάθε ανακοίνωση, βλέπουμε ότι εσκεμμένα ή ακούσια έστω συντελείται μια υποβάθμιση του ρόλου των μαθηματικών αλλά και του Μαθηματικού γενικότερα.

Πρόσφατα λοιπόν διαβάσαμε για τις τρίτες αναθέσεις του μαθήματος σε άλλες ειδικότητες, παλιότερα για μειώσεις της ύλης ή των ωρών διδασκαλίας όπως για τον Β’ προσανατολισμό , τώρα ξανά για τον ανασχεδιασμό του μηχανογραφικού Δελτίου και όλο και κάτι καινούργιο αναμένουμε. Σχετικά με την τοποθέτηση πολλών σημαντικών τμημάτων σε κοινά επιστημονικά πεδία θα ήθελα να βρω το χρόνο να γράψω ένα πιο συνεκτικό μήνυμα, αλλά θα περιοριστώ σε άλλα ζητήματα, έστω και λίγο εκτενώς.

Πάντως, από πρώτη άποψη, το γεγονός αυτό καταδυκνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ή καλύτερα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά συνολική και αφορά θεσμούς, πρόσωπα και ομάδες ανθρώπων .Τα μαθηματικά υφίστανται μια πρωτόγνωρη απαξίωση που αγγίζει βαθμιαία τα όρια του εξευτελισμού.Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πατρίδα αναζητεί τρόπους εξόδου από την κρίση. Εϊναι πραγματικά να θλίβεται κανείς με την κατάσταση που δημιουργήθηκε , αλλά ας είμαστε ψύχραιμοι γιατί θα δούμε μάλλον πολύ χειρότερα ακόμα. Προφανώς, η κατηφορική πορεία του μαθήματος που ξεκίνησε με την μείωση των μαθημάτων εξέτασης σε 4 αλλά και με άλλες επιλογές που δρομολογήθηκαν από το 2011 σε πολλά σημεία , ήταν αναμενόμενη σε πολλούς από εμάς που γεράσαμε πια πάνω στους πίνακες .

Σίγουρα, για το ζοφορό αυτό γεγονός υπάρχουν αιτίες, αφορμές και ευθύνες σε όλα τα επίπεδα : Το πρώτο είναι η περιορισμένη δύναμη και συμμετοχή που έχει η ΕΜΕ στα όργανα λήψης αποφάσεων. Το δεύτερο είναι ότι στα ανώτατα κέντρα σχεδιασμού της εκπαίδευσης λείπουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των μαθηματικών ή αντίστοιχοι ακαδημαϊκοί , που είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τις πραγματικές μάχες για το σωστό σχεδιασμό της παιδείας και το ρόλο σε αυτήν των μαθηματικών. Ένας άλλος παράγοντας , πολύ σημαντικός, είναι η είσοδος ισχυρών συντεχνιακών παραγόντων στα όργανα του υπουργείου , που το καθένα , ανάλογα με την επιρροή του και τις κομματικές του θέσεις, επιβάλει ή προωθεί τα καθαρά κλαδικά του μικροσυμφέροντα, αγνοώντας τα υπόλοιπα μαθήματα. Ένας επίσης ιχυρός λόγος είναι ότι τα μαθηματικά στις πανελλήνιες εξετάσεις έγιναν άλλοτε με σιωπηρό και άλλοτε με κραυγαλέο τρόπο ένας σκληρός, απάνθρωπος , δαπανηρός και συχνά προκλητικός βραχνάς για τους μαθητές και το σύλολο των οικογενειών της ελληνικής κοινωνίας, τόσο μάλιστα αποκρουστικός, που η κοινωνία βλέπει με ανακούφιση την απουσία των μαθηματικών από τις εξετάσεις για τις επιστήμες υγείας και σιγά -σιγά και από άλλα τμήματα.

Αλλά και η παλιότερη διελκυστίνδα και αντιπαλότητα μεταξύ αδιόριστων και διορισμένων καθηγητών , που συχνά κατέληγε στις δικαστικές αίθουσες, έχει αφήσει ανεξίτηλα αρνητικά ίχνη στις μνήμες των πολιτών και ίχνη αποστροφής για το μαθηματικό ,και όχι μόνο, κόσμο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, σημασία έχει ότι σήμερα βιώνουμε μια φθίνουσα εξέλιξη στο ρόλο των μαθηματικών στο σχολείο και στην κοινωνία (που προφανώς έχει αντίκτυπο και στο φροντιστηριακό χώρο)και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη μέρα. Το μόνο που για την ώρα μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε σοβαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα , ο καθένας από τη θέση του, και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε προς κάθε κατεύθυνση εφικτές, σύγχρονες και υλοποιήσιμες προτάσεις , που να πείθουν , να ανοίγουν προοπτικές και να λαμβάνουν υπόψιν όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους και ειδικότητες.

Πρωτίστως όμως πρέπει να ετοιμαζόμαστε όσο πιο άρτια μπορούμε για το καθημερινό μάθημα και να δίνουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να απολαμβάνουν κάθε μέρα τη μοναδική – ξεχωριστή χαρά και την αξία που προσφέρουν τα μαθηματικά, αφήνοντας λίγο παράμερα τη σκληρή μονότονη ασκησιολογία και τα απίθανα σκληρα ή δύσκολα θέματα στις πανελλήνιες. Να είστε όλοι καλά , αισιόδοξοι και δυναμικοί !!!

Συντάκτης: Μπάμπης Στεργίου

 

Leave a Reply