Τα πάνω κάτω στις φετινές βάσεις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση των βάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο νέος χάρτης που θα διαμορφωθεί από φέτος θα καθορίσει τα νέα δεδομένα για τις υψηλόβαθμες σχολές, εκτοξεύοντας κάποιες στα ιστορικά υψηλά τους και καταβαραθρώνοντας πάλαι ποτέ κραταιές, στα… αζήτητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”, οι εκτιμητές επισημαίνουν ότι φέτος κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το νέο σύστημα Πανελλαδικών στρέφει τους φοιτητές προς διαφορετικές κατευθύνσεις από τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Τρανό παράδειγμα η κατακόρυφη πτώση που εκτιμάται πλέον με σιγουριά στα παιδαγωγικά, που παρά τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων χρόνων αποτελούσαν σταθερή επιλογή των μαθητών.

Η απομόνωση των οικονομικών, ενός κλάδου που έχει ανθήσει εδώ και πολλά χρόνια, θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, μέτρια επίπεδα στις βάσεις, ενώ, στον αντίποδα, στα ιστορικά υψηλά προηγούμενων ετών θα επιστρέψει η Ιατρική.

Χωρίς πολλές εκπλήξεις αναμένονται τα επιστημονικά πεδία που αφορούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές σχολές, καθώς τα σκαμπανεβάσματα θα αφορούν λίγα μόρια. Σταθερές ή με μικρή άνοδο οι Νομικές αλλά και άλλες υψηλόβαθμες σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως η Ψυχολογία και οι σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ μικρή άνοδος θα παρουσιαστεί και στις αγαπημένες επιλογές των υποψηφίων στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, όπως οι σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Σταθερή πτωτική πορεία αναμένεται στα περιφερειακά τμήματα σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, πλην εξαιρέσεων σε σχολές όπως η Ιατρική ή η Βιολογία. Στα ΤΕΙ, τα χαμηλόβαθμα τμήματα στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο που αφορούν θετικές επιστήμες και οικονομικές θα κρατήσουν τα λίγα μόρια εισαγωγής, ενώ υπολογίζεται ότι κάποια μπορεί να πάνε ακόμα παρακάτω, λόγω του μεγάλου ποσοστού που έγραψε κάτω από τη βάση σε μαθήματα βαρύτητας.

Σταθερά ή με άνοδο θα παραμείνουν τα ΤΕΙ ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα τμήματα που αφορούν τις επιστήμες υγείας, λόγω των υψηλών επιδόσεων στη Βιολογία αλλά και της αυξημένης ζήτησης.

1o Επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Σταθερά πάνω από 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. Ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμός με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές. Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων, οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο.

Επομένως, αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες (Ψυχολογία π.χ) έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα, στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο.

2ο επιστημονικό πεδίο – θετικών και Τεχνολογικών

Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών, με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 κεντρικά ιδρύματα. Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια, ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια. Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια. Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ, κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα. Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνεται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα, αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω.

3ο Επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο σύστημα. Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ΄ ότι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική, Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 19.000 μορίων. Ανοδική, ακόμα και με 300 μόρια πάνω, αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία, η Κτηνιατρική, η Φαρμακευτική, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής. Πτώση αναμένεται μόνο στις σχολές που δεν ξεπερνούν το κατώφλι των 9.000 μορίων.

4ο Επιστημονικό πεδίο – Παιδαγωγικές Σχολές

Χτύπημα κάτω… από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές, με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με  μέσο όρο κάτω του 20. Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές, πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις, σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν 4ο πεδίο θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι, όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές. Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων (σ.σ. μόνο στα παιδαγωγικά), γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια.

5ο Επιστημονικό πεδίο

Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια. Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση, ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση, με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια. Στην περιφέρεια, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 12.000 μόρια, με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το «απαγορευτικό» πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.

Πήγη

Leave a Reply