Τα 200 δωρεάν Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Την παρακάτω έρευνα την έκανε η σελίδα spoudase στο Facebook όπου καταγράφει και ενημερώνει για τα 1040 Μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ευχαριστούμε πολύ την σελίδα που μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε την έρευνά της

Δωρεάν μεταπτυχιακά! Μία λέξη που στις μηχανές αναζήτησης της google “παίζει” πολύ καθώς στα πλαίσια τις άνθησης των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει διευρυμένη εισαγωγή διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά προγράμματα.

Χιλιάδες πτυχιούχοι καταθέτουν κάθε χρόνο αιτήσεις σε κάποιο από τα εκατοντάδες μεταπτυχιακά ψάχνοντας να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση και επαγγελματική προοπτική.

Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα έχουν φτάσει στα 750 και τα περίπου 200 είναι δωρεάν δηλαδή χωρίς δίδακτρα. Όπως είναι γνωστό έως το 2008 κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλυπταν τα έξοδα λειτουργίας των δωρεάν μεταπτυχιακών. Τώρα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω των προυπολογισμών των ιδρυμάτων. Μπορούμε να πούμε όμως με σιγουριά πως η κατεύθυνση στα master είναι η εισαγωγή διδάκτρων.

Όπως θα δείτε και παρακάτω μεταπτυχιακά δωρεάν υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια, κλάδους και γνωστικά αντικείμενα, η πλειοψηφία όμως βρίσκεται σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες ενώ αρκετά είναι και σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες

ΕΚΠΑ

Πάνω από 30 δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών υπάρχουν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΜΠ

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου υπάρχει και “σκληρή” παράδοση στα δωρεάν μεταπτυχιακά, οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να ενταχθούν στα 18 από τα 20 ΠΜΣ χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα. Εδώ να τονίσουμε πως τα μεταπτυχιακά του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου συγκροτούνται στα πλαίσια συνδιοργάνωσης με άλλα ιδρύματα

ΠΑΝΤΕΙΟ

Δωρεάν μεταπτυχιακά υπάρχουν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών. Συγκεκριμένα τρέχουν 13 Μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν χρειάζονται δίδακτρα για να ενταχθεί κάποιος απόφοιτος. Μεταπτυχιακά προγράμματα στον κλάδο της Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, στα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό

ΑΠΘ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχεδόν το 1/2 των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών είναι δωρεάν. Τα Μεταπτυχιακά αυτά αναφέρονται κυρίως σε θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές, τεχνολογίκές, οικονομικές και επιστήμες της αγωγής, αντικείμενο που επιλέγεται διευρυμένα από τους εκπαιδευτικούς!

Δωρεάν Μεταπτυχιακά υπάρχουν και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (περισσότερα από 30, π.χ. Ιατρική Χημεία, Ιατρική Φυσική, Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική Επιστημών Ζωής) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (24 δωρεάν προγράμματα σε επιστήμες υγείας, σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, σε ανθρωπιστικές επιστήμες καθώς και σε επιστήμες της αγωγής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτη  που λειτουργούν.

Μεγάλο εκπαιδευτικό site στην Ελλάδα τα τελευταία 16 χρόνια κάνει μια λεπτομερή καταγραφή και παρουσίαση όλων των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δωρεάν και με δίδακτρα, σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα Μεταπτυχιακά με δίδακτρα μπορεί να κυμαίνονται από 1.000 ευρώ έως και 7.000 ευρώ +. Παράλληλα με τα Μεταπτυχιακά προγράμματα ανθίζει στην Ελλάδα εξ’αποστάσεως εκπαίδευση και τα e-learning με πρωτοστάτη τα προγράμματα E-learning του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών, μεγάλο “μπάσιμο” κάνουν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια, τα οποία επιλέγει ένα σημαντικό αρηθμιτικά κομμάτι των απόφοιτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εδώ να σημειώσουμε πως στ πόρισμα της Έκθεσης του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου σημειώνεται το εξής: με δεδομένη την ανεπάρκεια των δημόσιων πόρων για την ανώτατη εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και να προωθήσει τις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν στα ΑΕΙ τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ίδιους πόρους τόσο από εξωτερικές όσο και από εσωτερικές πηγές»

Αυτό σημαίνει πως οι κύριοι πόροι θα προέρχονται από δίδακτρα τα οποία θα διερυνθούν καθολικά σε όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα αλλα και στα Προπτυχιακά προγράμματα Σπουδών για να προσελκύουν ξένους φοιτητές εκτός Ε.Ε.

Πηγή

Leave a Reply