Τι ισχύει φέτος για τις Πανελλήνιες και τι θα αλλάζει άμεσα

Ενώ ο διάλογος περί σχεδιασμών και χρονοδιαγραμμάτων άνοιξε ξανά από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την εγκύκλιο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα α μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ο  μετασχηματισμός της δομής του Γυμνασίου και Λυκείου. Τα φώτα τραβάει όμως τα σχέδι περί κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και αλλαγής του τρόπου πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ενώ ο διάλογος περί σχεδιασμών και χρονοδιαγραμμάτων άνοιξε ξανά από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την εγκύκλιο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα α μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α’/14-05-2015), οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 έχουν ήδη επιλέξει και παρακολουθούν μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

 Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
 Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
 Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε πέντε (5)

Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Το επόμενο βήμα

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής σειρά αλλαγών στην Παιδεία, με σημαντικότερη την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου το σχολικό έτος 2017-2018.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή, αφορά στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα, σε ολόκληρη την Υποχρεωτική Εκπαίδευση ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-19.

Πηγή

 

Leave a Reply