Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ διαβάζουν τους πίνακες επιτυχόντωνΗ συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών (τελειόφοιτους, απόφοιτους, κατηγορία 10%) είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή» στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων που αντιστοιχεί στο ποσοστό θέσεων που διατίθεται για την κατηγορία αυτή των υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το «ηλεκτρονικό χαρτόνι» του μηχανογραφικού δελτίου μοιάζει με σπαζοκεφαλιά και κρύβει «παγίδες» και «ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ – ΤΕΙ και συμπλήρωσης των μηχανογραφικών συνοψίζουμε τις βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους.

1. Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τους βαθμούς πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.

2. Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

3. Συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Εξάλλου, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του παιδιού.

4. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάσει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.

5. Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.

6. Τμήμα εντός ή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν π.χ. σε τμήμα που δεν είναι των πρώτων τους επιλογών αλλά βρίσκεται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και σε Τμήμα της επιλογής τους που βρίσκεται όμως εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις μέσα από το δίκτυο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων υπάρχει η δυνατότητα μετά το τέλος των προπτυχιακών τους σπουδών να “επιστρέψουν” κατά κάποιο τρόπο κοντά στην επιστήμη που ήταν πρώτη τους επιλογή.

7. Όποιος υποψήφιος δικαιούται μετεγγραφή οφείλει να το σταθμίσει αυτό στη σειρά των επιλογών του.

8. Προσοχή! Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσε προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης και, αν υπάρχει ισοβαθμία και στον γενικό βαθμό πρόσβασης, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.

Μετεγγραφές αδελφών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

Με το Άρθρο 21 του Ν. 4332/2015, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, από το Άρθρο 17 του Ν. 4521/2018 και την ΥΑ 37818/Ζ1/05-03-2018, ρυθμίστηκαν οι διαδικασίες μετεγγραφών για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Οι συγκεκριμένες διατάξεις, ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών φοιτητών, βάση οικονομικών κριτηρίων, των ιδίων και των οικογενειών τους.

Οι διατάξεις εφαρμόζονται για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) που σπουδάζουν  σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα,τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφόσον το κατά κεφαλήν
εισόδημα του δικαιούχου – φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των δωδεκάμισι χιλιάδων (12.500) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ του ατομικού εισοδήματος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των γονέων του.Για όλες τις λεπτομέρειες ο υποψήφιος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες στη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας

Πηγή

 

One comment

Leave a Reply