Εντός – εκτός και επί τα αυτά (μέρος 3ο και τελευταίο)

Οι δύο τελευταίες αναρτήσεις μου εντός – εκτός και επί τα αυτά και εντός – εκτός και επί τα αυτά (μέρος 2ο) που αφορούσαν κάποιες ασάφειες στη παράγραφο 3.5. της φετινής ύλης των μαθηματικών προσανατολισμού της Γ Λυκείου, δημιούργησαν πολύ γόνιμες συζητήσεις μεταξύ αξιόλογων συναδέλφων στο διαδίκτυο. Για χάρη του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων ολοκληρώνω τον προβληματισμό μου (αναμένοντας τις συμπληρωματικές οδηγίες από το Παιδαγωγικό Ινστιντούτο) με το 3ο μέρος των αναρτήσεων αυτών.

Α) Οι τύποι της τριγωνομετρίας ημ(α+β), συν(α+β) , ημ2α, συν2α κλπ.
Οι παραπάνω τύποι, αν και πολύ βασικοί όχι μόνο για τα Μαθηματικά, αλλά και για τη Φυσική, ήταν για κάποια χρόνια εκτός ύλης στη Β Λυκείου. Αυτό οδήγησε στο να εξαιρεθούν οι αποδείξεις δύο θεωρημάτων στη Γ Λυκείου ( παράγωγος των συναρτήσεων f(x)=ημx και f(x)=συνx), αλλά και όλων των ασκήσεων που έκαναν χρήση των παραπάνω τύπων.
Από την προηγούμενη χρονιά οι τύποι αυτοί επανήλθαν στην ύλη της Άλγεβρας της Β Λυκείου, που σημαίνει ότι για τους φετινούς τελειόφοιτους της Γ θεωρούνται γνωστοί. Παρόλαυτά οι αποδείξεις των θεωρημάτων που προανέφερα παραμένουν εκτός ύλης, δημιουργώντας ίσως την εντύπωση ότι αποκλείονται και ασκήσεις που κάνουν χρήση των τύπων αυτών. Άρα πόσο πιθανό είναι φέτος να ξαναδούμε ασκήσεις σαν αυτές;
Β) Τα μαθηματικά προσανατολισμού της Β Λυκείου
Οι περσινοί μαθητές της Β Λυκείου είχαν να αντιμετωπίσουν για μια ακόμη φορά ένα καινούργιο εξεταστικό σύστημα. Η ανακοίνωση αυτού καθυστέρησε αρκετά και για την ακρίβεια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα. Έτσι αρκετοί μαθητές επέλεξαν την προηγούμενη χρονιά τις ανθρωπιστικές σπουδές χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν τις επιλογές που μπορούσαν να έχουν φέτος που φοιτούν στη Γ Λυκείου.
Δημιουργήθηκε το πρόβλημα λοιπόν ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών να έχει αναγκαστεί να επιλέξει σήμερα την κατεύθυνση της Οικονομίας και Πληροφορικής (για τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες σχολές) που έχει βασικό μάθημα τα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Για το πόσο έτοιμοι είναι αυτοί οι μαθητές να προετοιμαστούν σωστά σε μιας τέτοιας δυσκολίας μάθημα δε θα αναφερθώ (το ζούμε όσοι έχουμε μαθητές αυτής της περίπτωσης). Το ερώτημα μου όμως είναι, αφού αυτοί οι μαθητές δεν διδάχθηκαν τα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Β Λυκείου, ασκήσεις σαν τις παρακάτω είναι φέτος πιθανές ή όχι;

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
October 2015
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Pages
Instagram
Blog Stats
  • 443,060 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,978 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: