Σωστά-Λάθος με αιτιολόγηση στις Πανελλαδικές;

Σύμφωνα με ασφαλείς και αξιόπιστες πληροφορίες φέτος εξετάζεται (ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ) για πρώτη φορά στη Γ΄ Λυκείου να ζητηθεί από τους μαθητές να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος του Α θέματος. Το επαναφέρουμε ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι λόγοι που μπορεί να ζητηθεί αιτιολόγηση είναι οι εξής:
α. Αποφυγή τυχαίων επιλογών μαθητών καθώς η αιτιολόγηση θα αποκλείει τυχαίες μη τεκμηριωμένες επιλογές.
β. Την ελαχιστοποίηση φαινομένων αντιγραφής όπου στις ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος ήταν κοινό μυστικό. Όσοι από εμάς διορθώνουμε γραπτά στις εξετάσεις δεν ήταν λίγες οι φορές που διορθώναμε γραπτά μαθητών με όλες τις μονάδες κερδισμένες μόνο από τις ερωτήσεις Σωστού Λάθους.

Βέβαια οι μαθητές δεν είναι στην πλειοψηφία τους κατάλληλα προπονημένοι για να αιτιολογούν τις ερωτήσεις Σωστού Λάθους οπότε καλό είναι Εκπαιδευτικοί και Μαθητές να προετοιμαστούμε και για αυτό το ενδεχόμενο που φέτος δείχνει να είναι πιο πιθανό από ποτέ.

Παραθέτω το σχόλιο του Αντώνη Κυριακόπουλου το έργο του οποίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς στην Δημόσια ομάδα “Φροντιστήρια” με αφορμή το δημοσίευμα μας:

Στο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας το έτος 2010 που έγινε στην Χαλκίδα, είχα κάνει μια εισήγηση με θέμα σχετικά με τα θέματα Σ –Λ. Βλ. εδώ:
https://drive.google.com/…/0B9uh0VymSVrpcUo3aDl…/edit…

Ο επίλογος που είχα κάνει είναι ο παρακάτω:
11. Επίλογος
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Η γνώμη μου είναι ότι οι ερωτήσεις του τύπου «Σωστό-Λάθος» είναι πολύ καλές για αξιολόγηση γιατί συνδυάζουν γνώσεις, κριτική ικανότητα και λογική με τις εξής όμως δύο προϋποθέσεις:

1) Να είναι κατασκευασμένες από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου και κυρίως να γνωρίζουν Μαθηματική Λογική, ώστε να ξέρουν τη διαφορά μεταξύ μιας πρότασης και ενός προτασιακού τύπου. Έτσι, δεν θα παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να δίνουν μια σχέση που άλλοτε ισχύει και άλλοτε δεν ισχύει και να ρωτάνε αν είναι «Σωστό» ή «Λάθος», που, όπως είδαμε παραπάνω, έχει συμβεί πολλές φορές στις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μόνο. Αυτό προσβάλλει όχι μόνο τη Μαθηματική Λογική, αλλά και την κοινή Λογική. Η ερώτηση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιδέχεται μονοσήμαντη απάντηση.

2) Να μην ζητάνε ως απάντηση ένα ξερό «Σ» ή ένα ξερό «Λ», αλλά στην εκφώνηση να λένε: « Με δικαιολόγηση για το ¨Σωστό΄΄ και αντιπαράδειγμα για το ΄΄Λάθος΄΄». Έτσι, όχι μόνο οι μαθητές δεν θα μπορούν να απαντάνε στην τύχη, αλλά δεν θα είναι και εύκολο να αντιγράψουν.

Πηγή

 

 

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
May 2016
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Pages
Blog Stats
  • 486,353 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,995 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: