Μεταπτυχιακά με πλαφον στα δίδακτρα!

Μεταπτυχιακά με πλαφον στα δίδακτρα Μεταπτυχιακά προγράμματα δύο κατηγοριών, με πλαφόν στα δίδακτρα τα 5.000 ευρώ. Αυτό σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας, κλείνοντας έναν κύκλο δηλώσεων σχετικών με την κατάχρηση των μεταπτυχιακών που γίνεται από τους πανεπιστημιακούς, με στόχο να ενισχύσουν τις απολαβές τους.

Την ίδια στιγμή, παράταση θα δοθεί στη θητεία των νυν Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταθέσει μέσα στον Ιούνιο νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αυτά αναμένεται να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

– Τα ερευνητικά μεταπτυχιακά, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν.

– Τα «επαγγελματικής εξειδίκευσης» όπως θα ονομάζονται, και στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα αλλά με πλαφόν, το οποίο θα οριστεί με βάση την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ορίζει και παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσφέρονται 737 προγράμματα, εκ των οποίων 628 σε πανεπιστήμια (85% του συνόλου) και 109 σε ΤΕΙ (15%). Το αντικείμενο των περισσότερων αφορά τις τεχνολογικές επιστήμες, ακολουθούν οι επιστήμες οικονομίας – διοίκησης και οι επιστήμες υγείας. Ωστόσο το αντικείμενο μεγάλου αριθμού προγραμμάτων είναι διεπιστημονικό. Δωρεάν είναι τα 214 προγράμματα (29%) και με δίδακτρα τα 523 (71%). Στα ΤΕΙ το σύνολο είναι με δίδακτρα. Το ύψος των διδάκτρων κυμαίνεται έως και 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το θέμα των μεταπτυχιακών συζήτησαν οι πρυτάνεις, στην τελευταία τους Σύνοδο το περασμένο Σάββατο στον Βόλο, με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία άλλωστε έχει στείλει ερωτηματολόγιο στις ηγεσίες των ΑΕΙ/ΤΕΙ σχετικά με τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με στόχο να συμβάλουν στη σύνταξη νέου νόμου. Ωστόσο η Σύνοδος Πρυτάνεων απάντησε τελικά ότι «επεξεργάζεται θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε έναν οργανωμένο διάλογο με την Πολιτεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους». Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύεται από παροικούντες την πανεπιστημιακή Ιερουσαλήμ ως απροθυμία των πρυτάνεων – πανεπιστημιακών να πάρουν θέση στο θέμα, δυσαρεστώντας πολλούς πανεπιστημιακούς που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Να σημειωθεί πάντως ότι οι πανεπιστημιακοί διεσώθησαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις για πάγωμα της ωρίμανσης.

Η ίδια, άλλωστε, τακτική υιοθετείται από τους πρυτάνεις και στο ζήτημα των Συμβουλίων, των οποίων ολοκληρώνεται η θητεία. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι πρυτάνεις θα πρέπει έως τα τέλη Μαΐου να προκηρύξουν εκλογές για τα νέα Συμβούλια. Ωστόσο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί ευθέως στον νέο θεσμό που υιοθετήθηκε με τον νόμο 4009 του 2011 και έχει αρχίσει να ψαλιδίζει κρίσιμες αρμοδιότητες των Συμβουλίων, θεωρείται ότι είναι καλό να μην προκηρυχθούν εκλογές για νέα Συμβούλια (και άρα να προσκληθούν π.χ. προσωπικότητες και πανεπιστημιακοί του εξωτερικού να συμμετάσχουν), προτού ξεκαθαρίσει ο νέος τους χαρακτήρας (γνωμοδοτικός ή ελεγκτικός) και οι αρμοδιότητές τους. Αυτό θα γίνει μέσω του εθνικού διαλόγου. Η θέση αυτή εξυπηρετεί και πολλούς πρυτάνεις που θεωρούν ότι μία πιθανή προκήρυξη εκλογών για τα Συμβούλια θα δυναμίτιζε το κλίμα εντός των ΑΕΙ, προκαλώντας αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων. Μήπως ωστόσο πίσω από τον στόχο αυτό κρύβεται και η αρνητική στάση των πρυτάνεων έναντι των Συμβουλίων;

Βέβαια, η Σύνοδος διαπίστωσε, για μία ακόμη φορά, «την ανάγκη για μια συνολική εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση».

Πηγή

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
May 2016
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Pages
Instagram
Blog Stats
  • 579,892 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 409 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: