Το επίπεδο και η συνάφεια των θεμάτων των μαθηματικών στις πανελλαδικές εξετάσεις με το σχολικό υλικό

Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού καθώς και τα θέματα στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, μετά από πολλά-πολλά χρόνια είχαν συνάφεια με το σχολικό βιβλίο και το σχολικό υλικό, ήταν σε συμφωνία με το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την επιλογή και την διάρθρωσή τους όχι μόνο τυπικά αλλά και στο “παιδαγωγικό πνεύμα” του νομοθέτη.

Πριν τις εξετάσεις είχα γράψει:

1.  ” Το διαθέσιμο διδακτικό υλικό πάντως, από την μεριά της Πολιτείας, αποτελεί το σχολικό εγχειρίδιο, συνοδευόμενο από το βιβλίο των λύσεων,τις οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όπως έχουν δοθεί από το Ι.Ε.Π.,  αλλά και το υλικό που παρέχεται από το ψηφιακό σχολείο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Τα θέματα “οφείλουν” να αντανακλούν την διδακτική προσέγγιση της ύλης που προηγήθηκε όλη την περασμένη σχολική περίοδο και πάντως να διέπονται από διαβαθμισμένης κλίμακα δυσκολίας, να εξετάζουν όσο το δυνατόν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης , να είναι προσαρμοσμένα στο  επίσημο διδακτικό (και το συνοδευτικό υλικό)  που έχουν δοθεί από την πολιτεία και να είναι προσαρμοσμένα στο χρονικό πλαίσιο των 3 ωρών που διαρκεί η εξέταση, προκειμένου να είναι διαπραγματεύσιμα. Τα προηγούμενα χρόνια δεν τηρήθηκαν πάντα οι προηγούμενες αναφορές”

2. Τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο) παρατηρούμε το φαινόμενο σε μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αναντιστοιχία του βαθμού δυσκολίας των ασκήσεων του  Σχολικού βιβλίου (αλλά και του Ψηφιακού Σχολείου) με τον βαθμό  δυσκολίας και το είδος των θεμάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις . Δημιουργείται δηλαδή η εντύπωση ότι όποιος μαθητής γνωρίζει και κατανοεί τα θέματα που θέτει το σχολικό βιβλίο καθώς και το επίσημο διδακτικό υλικό του Υπουργείου (όπως είναι το ψηφιακό σχολείο) , να μην  μπορεί εύκολα να περάσει τη βάση του 10. Αυτό δεν  είναι παράδοξο;

H επιτροπή επιτροπή η οποία συνέταξε τα θέματα είχε γνώση της σχολικής πραγματικότητας για θέματα στο πλαίσιο του σχολικού βιβλίου δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να προσπαθήσουν, να μην φοβηθούν τις γνώριμες για αυτούς μεθόδους προσέγγισης των θεμάτων  και ακόμα και στα σημεία στα οποία υπήρχε δυσκολία αυτή ήταν στο ποσοστό που επιβάλλεται να υπάρχει σε μια τέτοιου είδους εξέταση. Ξέφυγαν από “υπερβολές και τσιτάτα ” θέματα που εντυπωσιάζουν αλλά δεν ελέγχουν καμία μαθηματική δεξιότητα ούτε και γνώση ουσίας.

Γιάννης Καραγιάννης   Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου

Πηγή

 

 

 

 

 

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
June 2016
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Pages
Blog Stats
  • 493,090 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,998 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: