Πανελλαδικές: «Αριστα» για ελάχιστους, πτώση Νομικών, Πολυτεχνικών, Φυσικομαθηματικών

Πανελλαδικές: «Αριστα» για ελάχιστους, πτώση Νομικών, Πολυτεχνικών, Φυσικομαθηματικών

Σημάδια αποσύνθεσης από τις δεκάδες πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις, με αποκορύφωμα εκείνες των δύο τελευταίων ετών, παρουσιάζει το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, όπως αποδεικνύεται από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης του συνόλου μορίων υποψηφίων με το νέο εξεταστικό σύστημα Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Το θλιβερό συμπέρασμα των παραπάνω αποτελούν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: από τη μία πλευρά μόνο δύο Ιατρικές Σχολές της χώρας, εκείνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν εφέτος πάνω από τις 19.000 μόρια, ενώ από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που θα μπουν εφέτος στις αντίστοιχες σχολές θα είναι υποψήφιοι του… 9 (λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 9.000 μόρια!)


Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η αριστεία δεν ήταν το ζητούμενο στην εφετινή εξεταστική διαδικασία.
Εφέτος λοιπόν, όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα» (Με 19.000 μόρια γιατρός και 9.500 δάσκαλος), θα πέσουν όλα τα τμήματα εκτός από τις Ιατρικές Σχολές.
Κάτω από τη βάση το 39% στις ανθρωπιστικές σπουδές
Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 39% των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν εφέτος επιδόσεις «κάτω από τη βάση» και τις 10.000 μόρια, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πολύ ενδεικτικό μήνυμα αναφορικά με την ποιότητα της παιδείας στη χώρα μας.
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων είναι τα παρακάτω:
* «Απουσιάζουν» εφέτος οι υποψήφιοι με βαθμολογίες άνω των 19.000 μορίων, καθώς στην κατηγορία αυτή βρίσκονται πολύ λίγοι νέοι και νέες.
* Ακόμη και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, μόλις 462 άτομα θα είναι εφέτος πάνω από τις 19.000 μόρια και το στοιχείο αυτό φανερώνει ότι μόνο οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν τις 19.000 στις βάσεις εισαγωγής τους. Οι υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές θα κινηθούν λίγο πάνω από τις 18.600 μόρια.
*Στις Νομικές σχολές επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του «Βήματος» ότι θα υπάρξει μικρή μεν αλλά σαφής πτώση των βάσεων, καθώς μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες άνω των 18.500 μορίων.
* Καμία σχολές του δεύτερου επιστημονικού πεδίου (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές) δεν αναμένεται να ανέβει εφέτος πάνω από τις 18.500 μόρια, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλες οι υψηλού ενδιαφέροντος οικονομικές σχολές δεν θα υπερβούν τις 17.500 μόρια.
* Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών σχολών περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους έχουν επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα θα υπάρξουν και υποψήφιοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι με βαθμολογία έως και λίγο κάτω των 9.000 μορίων.
Οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα
Εχθές, Τρίτη, ανακοινώθηκαν και οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στα ειδικά μαθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να τροποποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έχουν τη δυνατότητα εντός της προθεσμίας υποβολής, ακόμα και αν το έχουν ήδη οριστικοποιήσει, να προσέλθουν στο λύκειο στο οποίο απέκτησαν το password (ημέρες Τετάρτη 6.7.2016 και Παρασκευή 8.7.2016) και να υποβάλουν σχετική αίτηση, ζητώντας την αναίρεσή του. Έπειτα οι υποψήφιοι θα εισέρχονται ξανά στην εφαρμογή εντός της ανωτέρω προθεσμίας για να τροποποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να το οριστικοποιήσουν εκ νέου. Η λήξη της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής μηχανογραφικών δελτίων είναι η Παρασκευή 8.7.2016.

Πηγή

 

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
July 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Pages
Blog Stats
  • 561,058 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 407 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: