Ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα (P vs NP) στη μεγάλη οθόνη!

095cc-1h2017Οι μαθηματικοί γρίφοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε μια κινηματογραφική ταινία, αλλά το πρόβλημα P vs NP (που εξετάζει αν κάθε υπολογιστικό πρόβλημα που μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα, μπορεί επίσης να λυθεί/εκτελεστεί γρήγορα) αποτελεί το θέμα του νέου θρίλερ του Timothy Lanzone με τίτλο “Travelling Salesman”. Ο τίτλος παραπέμπει στο πρόβλημα του “περιοδεύοντος πωλητή”, το οποίο ρωτά το εξής: με δεδομένη μια λίστα από πόλεις και τις μεταξύ τους αποστάσεις, ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ένας πωλητής μπορεί να τις επισκεφθεί όλες από μια ακριβώς φορά και να επιστρέψει στην αφετηρία του; Το πρόβλημα αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία NP (nondeterministic polynomial), το οποίο σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε λύση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί για το αν ικανοποιεί τις συνθήκες του προβλήματος.

Η κατηγορία P, από την άλλη, αναπαριστά ένα σύνολο προβλημάτων που είναι επιλύσιμα σε σχετικά σύντομο χρόνο και η ερώτηση αν οι δύο κατηγορίες ταυτίζονται (P = NP) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο σε πρακτικά, όσο και σε φιλοσοφικά θέματα. Το 2010, ο ερευνητής Vinay Deolalikar ισχυρίστηκε ότι απέδειξε ότι οι δύο κατηγορίες δεν ταυτίζονται, αλλά η επιστημονική κοινότητα της θεωρητικής πληροφορικής έφτασε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση δε βοήθησε πολύ.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία τεσσάρων μαθηματικών που προσέλαβε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. για να λύσουν το πρόβλημα P vs NP, αποσκοπώντας στην κατασκευή ενός συστήματος που θα μπορούσε να “σπάσει” τους κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα και να προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα. Η κυβέρνηση προσφέρει σε καθέναν τους 10 εκατ. δολλάρια για το τμήμα της λύσης που τους αντιστοιχεί και η ομάδα καλείται να αναλογιστεί τις ηθικές επιπτώσεις της ιδιοκτησίας της λύσης από μια μόνο κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της ταινίας: “η άμεση χρήση της λύσης θα χρησιμοποιείτο στην επιστήμη υπολογιστών. Ωστόσο, η εφαρμογή της σύντομα θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα αντικείμενα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη λύση στο P vs NP, ένας χάκερ μπορεί να «σπάσει» κώδικες κρυπτογράφησης μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τώρα απαιτεί εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αλλά ο μαθηματικός αλγόριθμος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την επιτάχυνσης της έρευνας στη βιολογία, θεραπεύοντας ασθένειες σαν το AIDS και τον καρκίνο”.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου στις Η.Π.Α. – περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια διανομή της θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο της ταινίας. Μέχρι η ταινία να φτάσει στην Ελλάδα πάντως, ας απολαύσουμε το trailer της ταινίας.

Μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας εδώ:

Πηγή: openscience

 

Posted in Χωρίς κατηγορία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Translate
Pages
Blog Stats
  • 473,240 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,980 other followers

Follow ΖΗΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ on WordPress.com
in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Joy of mathematics

Live Your Maths

Ο άγνωστος χ

Live Your Maths

%d bloggers like this: