Πώς θα ερωτευτείτε τα Μαθηματικά

«Κάθε φορά που ακούω κάποιον να λέει, “Λύσε τα Μαθηματικά”, τρίζω τα δόντια μου.
Η φράση αναφέρεται σχεδόν πάντα, σε μια τετριμμένη προτροπή με πρόσθεση ή πολλαπλασιασμό και αποκαλύπτει την ελάχιστη γνώση που υπάρχει για το εύρος και το πεδίο εφαρμογής των Mαθηματικών», γράφει στην εφημερίδα New York Times ο μαθηματικός και συγγραφέας Manil Suri. «Φανταστείτε πόσοι πολλοί άνθρωποι τα ταυτίζουν με ένα μόνο χαρακτηριστικό τους: την αριθμητική», συμπληρώνει.

 

Στο άρθρο του με τίτλο, «Πώς θα ερωτευτείτε τα Μαθηματικά» τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι συνδέονται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιστήμη, με τις ιδέες. Εκείνες που έχουν σχέση με την ύπαρξή μας, οι οποίες εκτείνονται στο σύμπαν και πέρα από αυτό και, σίγουρα, μπορούν να προκαλέσουν την έκπληξη και τη συγκίνησή μας. Στις πιο ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδέες κατατάσσει τον τρόπο που το άπειρο τιθασεύεται για να συμφιλιωθεί με το πεπερασμένο, με παραδείγματα από τα Φράκταλς ως τον Λογισμό, και λέει : «σκεφτείτε την άπειρη ποικιλία των δεκαδικών αριθμών – ένα θαύμα των Μαθηματικών που ικανοποιεί κάθε ανάγκη μέτρησης, κάτω από έναν αυθαίρετο αριθμό ψηφίων».

Για να εξάψει το ενδιαφέρον των αναγνωστών θέτει μια σειρά από ερωτήματα : «θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνουν οι διαφορετικές αποχρώσεις ενός χρώματος ; Θα μπορούσε το παράδειγμα της Μεγάλης Έκρηξης να σας κάνει να αναρωτηθείτε για την προέλευση των αρνητικών αριθμών, των κλασμάτων ή των άρρητων αριθμών ; Υπάρχει περίπτωση η συναρπαστική αναγνώριση του κύκλου ως ορίου των πολυγώνων να σας παρασύρει να δείτε μια σφαίρα ως τη στοίβα των κυκλικών εγκάρσιων τομών της, όπως έκανε, 2000 χρόνια πριν, ο Αρχιμήδης για να υπολογίσει τον όγκο της ;
Ο Manil Suri επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις στερεότυπες αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων για τα Μαθηματικά, αρκετές μαθηματικές ιδέες δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις για να εκτιμηθούν. «Σκεφτείτε», καταλήγει, «ότι για να εκτιμήσετε έναν πίνακα ζωγραφικής δεν είναι απαραίτητο να ξέρετε να ζωγραφίζετε, ούτε και η απόλαυση της συμφωνικής μουσικής προϋποθέτει την ικανότητά σας να διαβάζετε παρτιτούρες».

Πηγή : Τhe New York Times  Μετάφραση: Θαλής και Φίλοι

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s