9χρονος «αστέρι» στα Μαθηματικά!

Eνας 9χρονος μαθητής της τετάρτης Δημοτικού «έβαλε τα γυαλιά» σε εκατοντάδες μεγαλύτερους μαθητές από την Ελλάδα και 20 ακόμη χώρες και κατάφερε να διακριθεί παίρνοντας ένα χάλκινο μετάλλιο, στη 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σλάτινα της Ρουμανίας από 24 έως 29 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή μαθητών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι Ελληνες μαθητές πήραν ένα Χρυσό, ένα Αργυρό και τρία Χάλκινα Μετάλλια, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, αλλά σίγουρα η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο μικρός Ορέστης Λιγνός από την Αθήνα, ο οποίος δηλώνει: «Mου αρέσουν οι προκλήσεις. Τα Μαθηματικά έχουν αρμονία και ομορφιά».

Ο Ορέστης μπορεί να είναι εννέα ετών αλλά εκφράζεται καλύτερα και από 18χρονο, ξέρει τι θέλει και του αρέσει, όπως λέει, να παλεύει, με το «θηρίο των ασκήσεων στα Μαθηματικά»! Και αφού έβγαλε νοκ-άουτ στον διαγωνισμό μεγαλύτερους από αυτόν μαθητές, όπως λέει θα συνεχίσει δυναμικά, μια και επιθυμεί να κατακτήσει πολλά μετάλλια ακόμη.

Και μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει όταν μεγαλώσει, ξέρει όμως, όπως με χαρακτηριστική άνεση λέει, ότι «τα Μαθηματικά θα είναι το πολύτιμο εργαλείο για να προχωρήσω στη ζωή μου».

Και πώς να μην προχωρήσει δηλαδή στη ζωή του δυναμικά αφού όταν οι συνομήλικοί του κάθονται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή σε ανούσια πράγματα στους υπολογιστές, αυτός ψάχνει να βρει δύσκολες ασκήσεις Μαθηματικών για να τις λύσει, αφού, όπως λέει, «όταν τα καταφέρνω, νιώθω εντυπωσιασμένος και απολαμβάνω τη λύση»;
Φυσικά όταν πήγε στη Ρουμανία για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, συνοδευόταν από τη μητέρα του, αφού όπως αφοπλιστικά λέει «είμαι μικρός και κάποιος πρέπει να με προσέχει».

Οσο για τις εντυπώσεις του για τον διαγωνισμό; Ο ίδιος λέει: Συμμετείχαν 21 χώρες και 122 παιδιά και εγώ μάλλον ήμουν ο μικρότερος. Τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα και πρωτότυπα. Είχα τη φιλοδοξία να πάρω μετάλλιο αλλά πήγα και για την πρόκληση και τελικά ήρθε και η επιβράβευση. Ηταν ζόρικες οι ασκήσεις αλλά συνέχισα να το παλεύω. Οταν βγήκα φοβόμουν ότι δεν θα πάρω το μετάλλιο. Ομως… τα κατάφερα. Εχω πάρει ακόμη τέσσερα βραβεία στην Ελλάδα σε διάφορους διαγωνισμούς».

Αν και τόσο μικρός δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τη διευθύντρια του σχολείου του γιατί τον ενθαρρύνει στις προσπάθειές του, αλλά και τη Μαθηματική Εταιρεία γιατί «εκεί βρίσκουμε έναν χώρο για εξάσκηση. Επίσης έχει σπουδαία περιοδικά τα οποία συστήνω σε όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τα Μαθηματικά».

Ο πατέρας
Την αγάπη του για τα Μαθηματικά σίγουρα ο μικρός Ορέστης την οφείλει κατά ένα μέρος και στον πατέρα του κ. Θανάση Λιγνό (επίσης μαθηματικό), ο οποίος τον έστρεψε προς αυτή την κατεύθυνση από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού.

Η ελληνικη ομάδα με τους συνοδούς καθηγητές. Πίσω από τον Ορέστη είναι ο Δημήτρης Λώλας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο
Η ελληνικη ομάδα με τους συνοδούς καθηγητές. Πίσω από τον Ορέστη είναι ο Δημήτρης Λώλας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Οπως τονίζει μάλιστα στο «Εθνος», «διαβάζουμε μαζί κάθε μέρα περίπου 1-2 ώρες και το Σαββατοκύριακο περισσότερο. Του αρέσει γενικά η μάθηση και δεν είναι μονοδιάστατος. Κάνει αγγλικά και γερμανικά, κολύμπι, παίζει μπάσκετ και… Καραγκιόζη».

Ο κ. Θανάσης Λιγνός πιστεύει πάντως ότι ο γιος του δεν είναι παιδί-φαινόμενο και ότι εάν όλοι οι γονείς έσκυβαν περισσότερο πάνω από τα παιδιά τους τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι διακρίσεις για τους Ελληνες μαθητές

Στη Ολυμπιάδα διακρίθηκαν εκτός από τον Ορέστη και οι Eλληνες μαθητές: Δημήτρης Λώλας (χρυσό), Ειρήνη Μηλιώρη (αργυρό), Ορφέας Πλοιαρίδης (χάλκινο) και Ορέστης Τσαλταμπασίδης (χάλκινο).

Μιλώντας στο «Εθνος» ο Δημήτρης Λώλας, που πήρε το χρυσό μετάλλιο και φέτος αποφοίτησε από την τρίτη Γυμνασίου, υπογράμμισε όπως και ο 9χρονος Ορέστης την αγάπη του για τα μαθηματικά, καθώς, όπως λέει, «σε βοηθούν να σκέφτεσαι καλύτερα». Βέβαια για να φτάσει να κατακτήσει το χρυσό, έκανε τεράστιες προσπάθειες, αφού διαβάζει πάνω από 5 ώρες την ημέρα μαθηματικά και λύνει ασκήσεις. Και αυτός τονίζει ότι ο διαγωνισμός ήταν καταπληκτική εμπειρία αλλά και πολύ δύσκολος. Το μέλλον Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς, προκειμένου να πάρει και στο λύκειο πολλές διακρίσεις, αφού και μελλοντικά θέλει να κάνει μια δουλειά σχετική με τα μαθηματικά.

Για τη Βαλκανιάδα στη Ρουμανία, τονίζει ότι «διαγωνιστήκαμε σε τέσσερα θέματα. Ηταν πολύ δύσκολα και είχα να κάνω με τους καλύτερους μαθητές βαλκανικών χωρών. Ομως ήταν πολύ ωραία γιατί μπόρεσα να ανταλλάξω απόψεις και γι΄ άλλα θέματα μαζί τους, ενώ έκανα και φιλίες».

Πηγή: Έθνος

Leave a Reply