ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! Ένα άρθρο του Μπάμπη Στεργίου.

22515-1h2017

Αγαπητοί φίλοι !

Όπως και με πολλά άλλα πράγματα στην πατρίδα μας, η τακτική να μην αγγίζουμε ένα πρόβλημα στην γέννησή του, αλλά να το μεταθέτουμε όσο πιο πολύ γίνεται στις νεότερες γενιές, προκαλεί τελικά πολύ πολύ περισσότερες και σαφώς πολύ πιο σύνθετες παρενέργειες. Αυτός είναι και ο λόγος που με την για δεκαετίες προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας, φτάσαμε στο σημείο τα Σχολεία μας και ειδικά τα σχολεία των πόλεων να είναι σχεδόν γηρασμένα.

Αυτό ήταν όμως αναπόφευκτο, αφού με την συσσώρευση αδιόριστων συναδέλφων κάθε ειδικότητας και ειδικά με την κατάργηση στην ουσία των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, οι ελάχιστοι νέοι συνάδελφοι που αναλαμβάνουν με οποιαδήποτε μορφή υπηρεσία στα σχολεία είναι σχεδόν πάνω από 45 ετών και σε μερικές ειδικότητες ακόμα μεγαλύτεροι. Εμείς στο σύλλογό μας με πάνω από 45 μέλη, πρέπει να έχουμε μέση ηλικία 55 έτη, μπορεί και παραπάνω. Αυτό όμως είναι απογοητευτικό ! Μια μέρα κάναμε το λάθος και ρωτήσαμε μια μαθήτρια που ήρθε με μια γεωμετρία του Πάλλα(κάπου το βρήκε) αν είναι του πατέρα της και μας είπε ότι είναι του παππού της ! Το πιο καλό είναι ότι ο παππούς της είναι πιο μικρός σε ηλικία από εμάς ! Δεν θέλει μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι το Κράτος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το μέλλον των σχολείων. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Η μία είναι να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των φοιτητών στις εκπαιδευτικές σχολές(Φυσικομαθηματική, Φιλοσοφικές κλπ). Η άλλη είναι να ρυθμιστεί με νόμο ότι πχ από το 2035 και μετά κανένας δεν θα διορίζεται στα σχολεία μετά το 35 έτος. Προσωπικά πιστεύω ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξεκινάει το έργο του στο Σχολείο 25-30 ετών. Μπορούμε λοιπόν σε μια περίοδο βάθους 30 ετών να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα, ώστε όλοι οι πτυχιούχοι να έχουν την άνεση χρόνου να προγραμματίσουν τη ζωή τους . Μπορεί αυτός ο περιορισμός που βάζω να ακούγεται στην αρχή αρνητικός, αλλά ας το δούμε πιο ήρεμα. Αν σήμερα κάποιος είναι 25 χρονών(τόσο είναι περίπου οι άνδρες μετά τη Θητεία και έναν χρόνο προσαρμογής), το 2035 που είπα θα είναι 25+18=43 ετών.

Φίλοι μου, είναι πολύ αργά για να πάει κάποιος 43 χρονών σε σχολείο. Σε αυτή την ηλικία οι γυναίκες έχουν παιδιά 5-17 ετών και όλοι έχουν βάλει τη ζωή τους σε μια σειρά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα παρατήσει κάποιος όλα αυτά για να διοριστεί για 5 χρόνια στην άλλη άκρη της γης, να παίρνει 650 ευρώ, να ξοδεύει περισσότερα στις μετακινήσεις, να διαλύσει την οικογένειά του και τόσα άλλα. Λοιπόν, η Πολιτεία πρέπει να δώσει έγκαιρα δίκαιη λύση σε αυτό το θέμα. Ο μαθητής θέλει νέους δασκάλους, που να έχουν μεράκι και κυρίως φυσικές αλλά και ψυχικές αντοχές. Θα γελάσετε αν σας πω ότι σε μας τις εκδρομές των παιδιών τις συνοδεύουν κάθε χρόνο 5 άτομα, τα ίδια κάθε χρόνο, που έτυχε να μην έχουν πια οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ποιος εκπαιδευτικός 60 ετών μπορεί να συνοδεύσει μαθητές Λυκείου σε τριήμερη ή πολυήμερη εκδρομή, εντός ή εκτός την χώρας, όταν πρέπει να επιστρέφει στις 3 τα ξημερώματα(συνήθως επιστρέφει στις 5) και το υπόλοιπο διάστημα να κάνει το θαλαμοφύλακα, ώστε να παιδιά να μην προβούν σε ακρότητες (ξέρετε τι εννοώ) ! Όπως και να έχει το ζήτημα, δεν χρειάζεται προσπάθεια για να πείσουμε οποιονδήποτε ότι κάθε σχολείο πρέπει να έχει στις τάξεις του το 25% των καθηγητών του 25-35 ετών , το 50% 35 – 55 και μόνο το 20 % να είναι 55-65. Σταδιακό στην ηλικία 55-65 το ποσοστό πρέπει να είναι το πολύ το 15 %. Κάπως έτσι νομίζω πρέπει να δει το θέμα το Κράτος και να αρχίσει άμεσα να κάνει έρευνες, συζητήσεις και προγραμματισμό , ώστε στα σχολεία η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών να επανέλθει στα 42-45 έτη .

Μόνο έτσι τα σχολεία θα μπορούν να επιτελούν τον θεσμικό τους ρόλο και οι μαθητές να νοιώθουν ότι το σχολείο τους ελκύει και τους εμπνέει. Διαφορετικά, όπως πάμε τώρα, σε λίγα χρόνια κάθε εκπαιδευτικός θα πηγαίνει στο σχολείο με τη νοσοκόμα του, αν έχει βέβαια αυτή τη μεγάλη τύχη !

Συντάκτης: Μπάμπης Στεργίου

 

Leave a Reply