Πληθωρισμός αριστούχων και αύξηση των μεσαίων βαθμολογιών

Αποτελέσματα Πανελλαδικών

Οι περισσότεροι αριστούχοι σε σχέση με πέρυσι και η συγκέντρωση στις μεσαίες βαθμολογίες ίσως ενισχύσουν τις υψηλόβαθμες σχολές, λιγότερο τις θεωρητικές (νομικές κ.ά.) και περισσότερο τις ιατρικές, ενώ, εν γένει, αναμένεται να συγκρατήσουν την καθοδική πορεία των βάσεων, η οποία αναμένεται πιο εμφανής σε σχολές δεύτερου (πολυτεχνικές), τέταρτου (παιδαγωγικές) και πέμπτου πεδίου (οικονομικές).

Στην πτώση των βάσεων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο οι χαμηλές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα σχεδόν σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού (Αρχαία, Ιστορία, Μαθηματικά).

Από την άλλη, η διαβαθμισμένη δυσκολία και οι καλύτερες κατανομές, όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου (και αρμόδιος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών) Γιάννης Παντής, θα οδηγήσουν σε ασφαλείς επιλογές.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η καινοτομία του συστήματος με το οποίο διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι είναι ότι όσοι πέτυχαν καλό βαθμό στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία θα εισαχθούν στη σχολή πρώτης επιλογής».

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θέματα, αν και όχι ιδιαίτερα δύσκολα, δεν οδήγησαν σε έκρηξη καλών βαθμολογιών.

Αλλωστε, όπως τόνισε και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χθες, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, «τα 650 θέματα συνολικά που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν εκτός των θεμάτων που έδιναν ως SOS τα φροντιστήρια, ενώ κανένα από αυτά δεν μπήκε στις Πανελλαδικές της τελευταίας τριετίας».

Αναλυτικά, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά ομάδα προσανατολισμού:

 Ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής

Τα Μαθηματικά και σ’ αυτή την ομάδα έριξαν πολύ τις επιδόσεις, αλλά ίσως κρατήσουν χαμηλά και τις βάσεις του αντίστοιχου πεδίου.

Μόλις το 22% έγραψε πάνω από τη βάση. Το 78% έμεινε κάτω από 10.

Ακόμη πιο άσχημη η βαθμολογική εικόνα στην Ιστορία, καθώς μόλις το 19% έγραψε πάνω από τη βάση.

Σε ό,τι αφορά τις άριστες βαθμολογίες, είναι φυσικά ελάχιστες και στα δύο μαθήματα.

Τα υπόλοιπα μαθήματα έχουν πολύ καλές βαθμολογικές επιδόσεις.

Στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας, το 61% και το 73% αντιστοίχως έγραψε πάνω από τη βάση, με τις άριστες βαθμολογίες στο πρώτο μάθημα να είναι 15%, ενώ στο δεύτερο να ξεπερνούν το 32%.

Το ίδιο καλή βαθμολογικά και η εικόνα στην Εκθεση και τη Βιολογία.

Στην Εκθεση, το 82% είναι πάνω από τη βάση, με το 30% να είναι στο 18-20. (Λεπτομέρεια, το 28% έγραψε 18-19, ενώ μόλις το 2% έγραψε από 19 έως 20).

Στη Βιολογία το 75% είναι πάνω από τη βάση, με το 23,16% να σημειώνει 18-20.

Οι βάσεις στις αντίστοιχες σχολές (πέμπτου πεδίου) θα κυμανθούν μάλλον στα ίδια επίπεδα, με καθοδική πτώση, ωστόσο, μικρότερη στα υψηλόβαθμα, μεγαλύτερη στα υπόλοιπα.

 Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών

Στα Αρχαία οι περισσότεροι από τους μισούς έγραψαν κάτω από τη βάση (53%), ενώ δεν υπάρχουν πολλές άριστες βαθμολογίες. Ούτε το 3% δεν έγραψε 18-20.

Καλύτερη αλλά όχι ιδιαίτερα ικανοποιητική η εικόνα στην Ιστορία. Οι περισσότεροι έγραψαν πάνω από τη βάση αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.

Το 52% πάνω από τη βάση, το υπόλοιπο 48% κάτω από τη βάση. Είναι, ωστόσο, σημαντικό το ποσοστό των αριστούχων, αφού ξεπερνάει το 11%.

Τα Λατινικά και η Βιολογία με τα συντριπτικά ποσοστά επιτυχίας και τον μεγάλο αριθμό αριστούχων θα συμβάλουν στην ανοδική τάση των βάσεων.

Στα Λατινικά, το 69% έγραψε πάνω από τη βάση, με το 19% να βρίσκεται στην υψηλότερη κλίμακα (18-20).

Στη Βιολογία, το 72% συγκέντρωσε βαθμολογία πάνω από τη βάση, ενώ το 22% έγραψε άριστα.

Σε ό,τι αφορά την Εκθεση, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή το 87%, έγραψε πάνω από τη βάση αλλά οι περισσότεροι βαθμοί συγκεντρώθηκαν στη μεσαία κλίμακα.

Οι άριστοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Λίγο πάνω από το 1%, που αριθμητικά μετρώνται σε 376 υποψηφίους!

Σημαντική αποτυχία για την ομάδα που θεωρητικά έχει τη μεγαλύτερη άνεση στα φιλολογικά μαθήματα.

Αντιθέτως, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι περισσότεροι δεν τα πήγαν καλά, αφού το 66% έπεσε κάτω από τη βάση, αλλά σημειώθηκαν περισσότερες άριστες βαθμολογίες. Το 6,3% έγραψε μεταξύ 18-20.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις των παιδιών, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς πως στο πρώτο πεδίο οι βάσεις θα μείνουν περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με εξαίρεση τις δημοφιλείς, που ίσως ανέβουν, αλλά όχι εντυπωσιακά.

Αντιθέτως, πτώση αναμένεται στις περισσότερες σχολές του τέταρτου πεδίου, στις παιδαγωγικές, που ίσως και να σημειώσουν ιστορικό χαμηλό, ειδικά οι περιφερειακές.

 Ομάδα Θετικών Σπουδών

Στα Μαθηματικά οι βαθμολογίες μοιράστηκαν, καθώς το 53% έγραψε πάνω από τη βάση και το 47% κάτω από αυτήν.

Μεγάλη συγκέντρωση στη μεσαία κλίμακα (το 21,4% έγραψε από 14 έως 18), σημαντικά ποσοστά και από 10 έως 13 (19,5%). Αριστα (18-20) έγραψε το 6,6%.

Πολύ καλύτερα πήγαν σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Το 70% πάνω από τη βάση στη Φυσική και το 75% σε Χημεία και Βιολογία.

Καλές οι επιδόσεις, πολλές οι άριστες. Το 28% έγραψε από 18 έως 20 στη Φυσική, το 35% στη Χημεία και το 22,4% στη Βιολογία.

Η Ιστορία Γενικής Παιδείας ήταν η μεγάλη αποτυχία της ομάδας αυτής. Μόλις το 16% έγραψε πάνω από τη βάση. Το 84% κατακρημνίστηκε.

Οσο για την Εκθεση, αν και λίγοι οι αριστούχοι, κρίνεται επιτυχημένη η προσπάθεια καθώς η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 93%, έγραψε πάνω από τη βάση, με τους περισσότερους να συνωστίζονται στις μεσαίες βαθμολογίες.

Την πορεία της πτώσης ίσως ακολουθήσουν οι πολυτεχνικές σχολές (2ου πεδίου) και κυρίως στην περιφέρεια. Το ίδιο και οι φυσικομαθηματικές, ενώ άνοδος καθαρή μάλλον θα φανεί στις ιατρικές σχολές (3ο πεδίο).

Συντάκτης: Αννα Ανδριτσάκη

Νίκος Φίλης

 «Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς  ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα  παιδιά στα πανεπιστήμια. Ηταν θέματα  διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι  ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των  παιδιών»  δήλωσε ο  υπουργός Παιδείας, για να  συμπληρώσει:

 «Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε.  Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις  πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των  τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις  πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο  Παιδείας απαντάμε  με έργο. Θα επιτευχθεί και ο  δεύτερος στόχος, που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο (σ.σ. χωρίς κενά), ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς».

Πηγή

 

Leave a Reply