Σχολιασμός των Θεμάτων Μαθηματικών Προσανατολισμού-Κατεύθυνσης 2016 και η συνέχεια ίσως…τι;

image_maths

Τα θέματα Μαθηματικών προσανατολισμού-Κατεύθυνσης με δεδομένη τη συγκεκριμένη φετινή ύλη (2016) ήταν…καλά! Άλλωστε, τι επιλογές υπήρχαν; Η διαβάθμιση ήταν σαφής και ξεκάθαρη με εξαίρεση τα θέματα Γ και Δ. Τα θέματα Α και Β ήταν αρκετά απλά και προσεγγίσιμα από το ευρύ κοινό, με εξαίρεση το σχεδιασμό γραφικής παράστασης στο Β4 χρησιμοποιώντας τη μελέτη αυτής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν δύσκολο αλλά εώς τώρα ποτέ κάτι τέτοιο δεν είχε ζητηθεί στην εξέταση του μαθήματος. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, ίσα-ίσα είναι καλό να μπορείς να αξιοποιείς τη μελέτη μίας συνάρτησης και από εκεί να βγάλουμε συμπεράσματα που θα οπτικοποιήσουμε την «οντότητα» για την οποία συζητάμε.   Προσωπικά, θεωρώ ότι οι δυσκολίες ξεκινούσαν από το θέμα Γ και συγκεκριμένα το Γ2 (μολονότι υπήρχε σχετική άσκηση του σχολικού βιβλίου) και υπήρχε πρόβλημα, στην αντιμετώπιση και του Γ4  από αρκετά παιδιά. Το Θέμα Δ είχε συνήθεις δυσκολίες που ξεκινούσαν από το Δ2β και εν συνεχεία το Δ3, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το τόσο τραγικά ή ιδιαίτερα προτότυπο. Το Δ4 είναι σχεδόν ένα τετριμμένο ερώτημα.

Ίσως αυτά έλειπαν περισσότερο από όλα, η πρωτοτυπία των θεμάτων και η λίγο μεγαλύτερη κλιμάκωση στη δυσκολία όσο προχωρούσαμε στο θέμα Δ. Εκεί πιθανότατα να αδικηθούν οι άριστοι σε σχέση με τους πολύ καλούς μαθητές. Ίσως ένα Δ4 πιο ιδιαίτερο ή πρωτότυπο να δημιουργούσε μεγαλύτερο διαχωρισμό και ως εκ τούτου μικρότερη αδικία μεταξύ αρίστου και πολύ καλού μαθητή. Ωστόσο, εκτιμώ ότι το 14 με 16 είναι εφικτό και από έναν μέτριο μαθητή αλλά από εκεί και πάνω τα πράγματα ήταν δύσκολα και απαιτούσαν καθαρό μυαλό, τεχνικές και εμβάθυνση στην εξεταστέα ύλη, καλώς για εμένα. Το πρόβλημα που εγώ θέλω να εκφράσω και να επαναφέρω με δεδομένη την εξέταση του εν λόγω μαθήματος, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη ρότα που έχουν πάρει τα Μαθηματικά στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο.Είναι σαφές, ότι γι’αυτό δεν ευθύνεται καμία Κ.Ε.Ε.

Κατ’εμέ, δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην ύλη Μ Ο Ν Ο ανάλυση-με αγκυλώσεις και εκεί-και άλλους τομείς των Μαθηματικών ούτε καν να τους…«αγγίζουμε». Που είναι η Άλγεβρα; Η Γεωμετρία ίσως; Δεν είναι δυνατόν η μαθηματική μας κουλτούρα να περιορίζεται σ’ένα μέρος της ανάλυσης και σε εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια να προσπαθούμε να βάλουμε «τεχνικά» θέματα, λεπτομέρειες ανούσιες και παγίδες για να πέσει μέσα το «ευρύ κοινό»! Πρέπει σαφώς και ξεκάθαρα, η ύλη των Μαθηματικών να διευρυνθεί, να υπάρχει επέκταση και σε άλλους τομείς και ας μην έχουμε τόσο βάθος στην εξέτασή της αλλά…ευρύτητα γνώσεων! Η συρρίκνωση που υφίσταται το εν λόγω μαθημα είναι ε γ κ λ η μ α τ ι κ ή ! ! ! Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία (Ε.Μ.Ε.) αλλά και όλοι εμείς που αγαπάμε το αντικείμενο πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη στρέβλωση στον επιστημονικό αυτό χώρο. Ελπίζω και εύχομαι να δούμε σύντομα αλλαγές που να είναι προς όφελος της Μαθηματικής παιδείας της χώρας μας και να ξεφύγουμε από μικροπολιτικές τακτικές που ευνοούν τις μάζες για συλλογή ψήφων και τέρψη των ημετέρων!

Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά, να πετύχουν τους στόχους που ο καθένας έχει θέσει για τον ευατό του!

Χρήστος Κ. Λοΐζος-M.Sc. Μαθηματικός

 

 

Leave a Reply