Χαμός σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία μετά το «πάγωμα» του Φ.Π.Α. στα δίδακτρα.

Το “πάγωμα” του ΦΠΑ στα δίδακτρα των Φροντιστηρίων και Ιδιωτικών Σχολείων, μάλλον μπέρδεψε, αντί να  λύσει το πρόβλημα.

Γονείς που πηγαίνουν να πληρώσουν την προκαταβολή διδάκτρων για να εγγράψουν τα παιδιά τους , δεδομένου ότι είναι η περίοδος εγγραφών, αρνούνται να καταβάλουν το 23 % ΦΠΑ, επικαλούμενοι την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών περί “παγώματος” μέχρι 16 Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη έχουν υπαχθεί στο καθεστώς το ΦΠΑ, από τον περασμένο Ιούλιο και ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, εάν κόψουν απόδειξη με μηδενικό ΦΠΑ, διαπράττουν φορολογική παράβαση.

Η εγκύκλιος που υποτίθεται υπογράφηκε χθες από τη Γενική Γραμματέα του υπ. Οικονομικών δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, και είναι άγνωστο εάν δίνει λύση στο πρόβλημα τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες που ήδη έχουν υπαχθεί στο ΦΠΑ.

Πάντως το 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν έχει καταργηθεί και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα το καταργήσει.

Για να καταργθεί το ΦΠΑ το οποίο ισχύει από τις 20 Ιουλίου, πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος

Το θέμα είναι ότι η νέα κυβέρνηση   θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για  να καταργήσει ή να μειώσει το 23%  ΦΠΑ στα δίδακτρα

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επιλέξαμε ΦΠΑ στα Φροντιστήρια για να αφήσουμε απέξω ταχυδρομικές και ιατρικές υπηρεσίες

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «Επιλέξαμε να εντάξουμε τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο 23% ΦΠΑ για να αφήσουμε απέξω βασικές υπηρεσίες όπως ιατρικές και οι ταχυδρομικές» .

Πηγή

Leave a Reply