Π. Ναούμ (ChromaSwap): Κάνει τον κόσμο καλύτερο δίνοντας στους ανθρώπους τα χρώματα που αξίζουν

Παντελής Ναούµ (22 ετών)
ΚΛΑΔΟΣ: κοινωνική startup – ChromaSwap

Η ανθρώπινη επικοινωνία βασίζεται στα χρώµατα, όπου κάθε χρώµα αντιστοιχεί σε ένα ερέθισµα, µια πληροφορία ή ένα συναίσθηµα. Όµως αυτήν τη στιγµή 350 εκατοµµύρια άτοµα παγκοσµίως έχουν δυσχρωµατοψία, την εκ γενετής αδυναµία αναγνώρισης πράσινων και κόκκινων χρωµατικών φασµάτων. Η έλλειψη µιας ολοκληρωµένης λύσης προσβασιµότητας καθιστά δύσκολη την καθηµερινότητα συµπολιτών µας, από µαθητές που θα δυσκολεύονται στο σχολικό µάθηµά τους µέχρι και σε εργαζόµενους και χρήστες ψηφιακών εφαρµογών. 

Συνειδητοποιώντας την αξία του χρώµατος και την ανάγκη για κατανόησή του από όλους τους ανθρώπους, ο Παντελής Ναούµ δηµιουργεί την ChromaSwap, την πρώτη κοινωνική startup η οποία προσφέρει ολοκληρωµένες ψηφιακές λύσεις προσβασιµότητας που βοηθούν επιχειρήσεις και φορείς να προσαρµοστούν σε ένα φιλικό προς τη δυσχρωµατοψία περιβάλλον. Προσφέρει εργαλεία ανάλυσης, µετατροπής ψηφιακού υλικού και σχεδίασης εφαρµογών σε χρώµατα φιλικά στη δυσχρωµατοψία, µε σκοπό τη µέριµνα και των τριών ειδών δυσχρωµατοψίας (πρωτανοπία, δευτερανοπία, τριτανοπία). 

Η ChromaSwap, µε κινητήριο δύναµη το όραµα ενός νέου ο οποίος, έχοντας ο ίδιος δυσχρωµατοψία, προσπαθεί να προσφέρει το βέλτιστο δυνατό στους συνανθρώπους του, κατάφερε σε µόλις 2 χρόνια να αποσπάσει την 1η θέση στο StartupNow Forum 2019, την 1η θέση στο GreenTech Challenge ESU by NTUA 2019, να είναι στους 10 πρώτους φιναλίστ του πανευρωπαϊκού διαγωνισµού Reload Greece 2020 και να ολοκληρώνει την επώασή της στη θερµοκοιτίδα Invent ICT του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2021 µε ίδια χρηµατοδότηση.
Η καινοτόµος startup ανοίγει νέους δρόµους ώστε οι σύγχρονες υπηρεσίες να προσφέρουν εξατοµικευµένες επιλογές προσβασιµότητας στη δυσχρωµατοψία, µε απώτερο σκοπό τη δηµιουργία ενός ευρύτερου ψηφιακού οικοσυστήµατος το οποίο θα καθιστά τη φιλική στη δυσχρωµατοψία σχεδίαση βιώσιµη και αποτελεσµατική. Η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισµός είναι πυλώνες της κοινωνίας όπου η παρουσία επιλογών προσβασιµότητας είναι αναγκαία.

Για την ChromaSwap κάθε άτοµο είναι µοναδικό και αντιλαµβάνεται τον κόσµο µε τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Πρέπει να ενστερνιστούµε τις ανάγκες και των ανθρώπων που έχουν δυσχρωµατοψία. Είναι καθήκον µας να προσφέρουµε σε αυτούς τα χρώµατα που αξίζουν.

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 Under 30 Greece 2022” πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Πηγή: Capital

Leave a Reply