Οι εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία

Την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις με θέμα τις εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία. Τα Μαθηματικά, που η ηλικία τους ξεπερνά τα 3.000 χρόνια, αποτελούν την πιο αυστηρή γλώσσα που επινόησαν οι άνθρωποι για να περιγράφουν τις γνώσεις για τον φυσικό κόσμο και τις νέες ιδέες τους για την πραγματικότητα.

Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να δημιουργείται μια διάκριση μεταξύ των επιστημόνων που παρήγαν νέα μαθηματική γνώση και αυτών που χρησιμοποιούσαν αυτήν τη γνώση. Και έτσι καταλήξαμε να μιλάμε για Θεωρητικά και για Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Ωστόσο, στην εποχή μας, οι ανάγκες για μαθηματική σκέψη και περιγραφή, με νέα μαθηματικά εργαλεία, σχεδόν κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας κατέστησαν τη διάκριση μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής εντελώς περιττή και στην πράξη έχει πλέον εξαφανιστεί. Κι αυτό γιατί, πλέον, δεν υπάρχουν μαθηματικές θεωρίες που δεν έχουν εφαρμογή σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα.

Και ο στόχος της εκδήλωσης με τίτλο «Οι εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία» είναι να παρουσιαστούν, μέσα από τρεις διαφορετικές διαλέξεις, μερικές από τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές όπου τα Μαθηματικά αποτέλεσαν και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής τους.

Στην πρώτη διάλεξη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Ιωάννης Εμμανουήλ, θα μιλήσει για το πέρασμα «Από την παραγοντοποίηση ακεραίων στην κρυπτογραφία». Στη δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Μαθηματική ανάλυση και Επιστήμη των Υλικών: μερικά παραδείγματα», ο Νικόλαος Αλικάκος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, θα παρουσιάσει με συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς η θεωρητική Μαθηματική Ανάλυση μπορεί να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) την εγκυρότητα ορισμένων φυσικών και εμπειρικών μοντέλων.

Στην τρίτη διάλεξη με τίτλο «Μαθηματικά και επιδημίες», η καθηγήτρια του Παν/μίου Αθηνών Βάνα Σύψα θα αναδείξει την αποφασιστική σημασία και τον ρόλο των Μαθηματικών στη μελέτη επιδημιών. Με παραδείγματα τόσο από την πανδημία Covid-19 όσο και από άλλες επιδημίες, θα παρουσιάσει πώς η μαθηματική ανάλυση χρησιμοποιείται για την κατανόηση της πραγματικής δράσης και την πρόβλεψη της δυναμικής ενός παθογόνου μικροοργανισμού στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Τον συντονισμό των ομιλιών και των ερωτήσεων θα έχει ο κ. Γεώργιος Δάσιος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση αυτή είναι το πρώτο μέρος του Κύκλου Διαλέξεων με τίτλο Εφαρμογές Επιστήμης & Τεχνολογίας στον Σύγχρονο Kόσμο, που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί live streaming μέσω του link:

https://diavlos.grnet.gr/event/e4187

Πηγή: efsyn

Leave a Reply