Συμπόσιο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή!

Το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ιδρυτή της αξιωματικής διατύπωσης της θερμοδυναμικής και του λογισμού των μεταβολών, μεταξύ άλλων σημαντικών επιτευγμάτων στα μαθηματικά και τις επιστήμες της μηχανικής.

Για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του, μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών, όλοι επηρεασμένοι από την εφαρμογή της θερμοδυναμικής στη συμπεριφορά των υλικών, θα συγκεντρωθούν αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ένα συμπόσιο με θέμα την εφαρμογή της θερμοδυναμικής στη συμπεριφορά σύνθετων υλικών. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ο εμπνευστής και ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της ίδρυσης του ΑΠΘ και είναι πολύ ταιριαστό ότι ένα τέτοιο συμπόσιο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο θα περάσουν στη συνέχεια μια ημέρα στα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, συζητώντας τις συνέπειες του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου σε μια πραγματική περιπατητική συζήτηση στον αρχαίο χώρο ανασκαφών των Σταγείρων.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, μια σύγχρονη πόλη-λιμάνι δίπλα στην αρχαία πόλη των Αβδήρων, τη γενέτειρα του Δημόκριτου, για τη συνέχιση των διαλεκτικών συζητήσεων για τη θερμοδυναμική, καταλήγοντας στη Νέα Βύσσα, όπου πρόσφατα δημιουργήθηκε μουσείο προς τιμήν της οικογένειας Καραθεοδωρή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ πολλών επιφανών ονομάτων της οικογένειας Καραθεοδωρή, ο καθηγητής Ιωάννης Αργύρης, ένας από τους θεμελιωτές των υπολογιστικών μεθόδων πεπερασμένων στοιχείων (FEM), ανήκει στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο (είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου), ενώ του χρόνου συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (ελλην: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρήs, λατινικά: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρήs, λατινικά: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρήs: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν Έλληνας μαθηματικός που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στη Γερμανία. Είχε σημαντική συνεισφορά στην πραγματική και μιγαδική ανάλυση, στον λογισμό των μεταβολών και στη θεωρία μέτρων. Δημιούργησε επίσης μια αξιωματική διατύπωση της θερμοδυναμικής. Ο Καραθεοδωρή θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της εποχής του και ο πιο γνωστός Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα.

Πηγή: Constanin Caratheodory Symposium

Leave a Reply