Μαθηματική Ολυμπιάδα: Με τα 5 μετάλλια στις αποσκευές τους επιστρέφουν οι μαθητές που «σάρωσαν» στο Όσλο

Επιστρέφει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, με πτήση της SAS από το Όσλο της Νορβηγίας, η ελληνική εθνική αποστολή στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, φέρνοντας στις αποσκευές της πολύτιμα μετάλλια και διακρίσεις.

Ανταπόκριση από το Όσλο: Παναγιώτης Παύλος (με στοιχεία από Αχιλλέα Συνεφακόπουλο)

Τα λαμπρά μυαλά των παιδιών μας που συμμετείχαν στην αποστολή «σάρωσαν» στον παγκοσμίως κορυφαίο αυτόν διαγωνισμό της Ολυμπιάδας που έλαβε χώρα στη νορβηγική πρωτεύουσα μεταξύ 6-16 Ιουλίου, κατακτώντας 5 μετάλλια, 2 ασημένια, 3 χάλκινα, και μία εύφημο μνεία.

Πιο συγκεκριμένα, στην 44η συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η ελληνική αποστολή όχι μόνον έφτασε στα μετάλλια, αλλά και κατόρθωσε αποτελέσματα – ορόσημο στην ιστορία της στον περίβλεπτο αυτόν θεσμό:

1… Την 2η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας, από το 1975, σε σχέση με τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες, οι πέντε καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν το 2017 (90.00%: 12η/111 χώρες), φέτος (75.73%: 26η/104 χώρες), το 2012 (74.74%: 26η/100 χώρες), το 1996 (71.62%: 22η/95 χώρες) και το 2004 (70.24%: 26η/85 χώρες).

2… Την κορυφαία επίδοση της Ελλάδας σε σύνολο μονάδων: οι 163 μονάδες αποτελούν την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει ποτέ η ελληνική εθνική ομάδα σε Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (https://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=HEL) με τις επόμενες καλύτερες επιδόσεις να είναι οι 127 μονάδες το 2017 (12η στις 111 χώρες παγκόσμιας κατάταξης), οι 126 μονάδες το 2004 (26η στις 85 χώρες παγκόσμιας κατάταξης) και οι 122 μονάδες το 1989 (20η στις 50 χώρες παγκόσμιας κατάταξης).

3… Την τέταρτη(!) καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή μεταλλίων: Σε συγκομιδή μεταλλίων αποτελεί την τέταρτη καλύτερη χρονιά μετά από τα 6 μετάλλια το 2017 (1 χρυσό, 4 αργυρά, 1 χάλκινο) και το 1996 (1 αργυρό, 5 χάλκινα), τα 5 μετάλλια το 2012 (1 χρυσό, 1 αργυρό, 3 χάλκινα, 1 Εύφημος Μνεία). Η ίδια κατάκτηση μεταλλίων είχε επιτευχθεί και το 2004 (2 αργυρά, 3 χάλκινα, 1 ΕΜ).

4… Η ηλικία των μαθητών, από τους οποίους οι πέντε είναι μαθητές Β´ Λυκείου και ένας Α´ Λυκείου.

Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική επίδοση, δεδομένου ότι η χώρα μας βρέθηκε στην τελική κατάταξη πάνω από “υπερδυνάμεις” των μαθηματικών διαγωνισμών (Ουγγαρία, Αυστραλία, Τουρκία, Σερβία, κ.α.) οι οποίες επενδύουν μεθοδικά και συστηματικά σε ειδικά σχολεία, στην προετοιμασία των ομάδων, την στήριξη των μαθητών και των καθηγητών, και εν γένει στην κουλτούρα των διαγωνισμών. Το μέγεθος της επιτυχίας αυτής αποτυπώνεται και στο γεγονός της κατάκτησης της 6ης θέσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Ελλάδα βρέθηκε ψηλότερα από χώρες όπως, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Κροατία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, και Φινλανδία!

Σε μια τελετή λήξης της Ολυμπιάδας με κάθε επισημότητα, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022, στην μεγαλόπρεπη αίθουσα απονομής των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης, στο Δημαρχείο του Όσλο, τα παιδιά μας έλαβαν τα μετάλλιά τους ως εξής:

Πρόδρομος Φωτιάδης (Δράμα): Αργυρό μετάλλιο

Παναγιώτης Λιάμπας (Θεσσαλονίκη): Αργυρό μετάλλιο

Ορέστης Λιγνός (Αθήνα): Χάλκινο μετάλλιο

Εμμανουήλ Πετράκης (Αγρίνιο): Χάλκινο μετάλλιο

Γεώργιος Τζαχρήστας (Ιωάννινα): Χάλκινο μετάλλιο

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Θεσσαλονίκη): Εύφημος μνεία

Αναλυτικά στατιστικά από την ιστοσελίδα της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας: (https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=HEL&year=2022)

Λίγο πριν την τελετή απονομής, η εθνική αποστολή συμμετείχε σε δεξίωση που παρείχε προς τιμήν της η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Όσλο. Τα μέλη της ελληνικής ομάδας έγιναν δεκτά από τον Κο Κωνσταντίνο Δανασσή, Επιτετραμμένο στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Όσλο, και τον Κο Παναγιώτη Λυκοσκούφη, Διευθύνοντα του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας, οι οποίοι συνεχάρησαν ολόθερμα τους Έλληνες μαθητές για την επίδοσή τους και εξέφρασαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό εκ μέρους όλου του δυναμικού της Πρεσβείας για την μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα.

Ακολούθησε συζήτηση σε πολύ φιλικό κλίμα, αναφορικά με την παρουσία της Ελλάδας στη Νορβηγία, το έργο της Πρεσβείας στη Σκανδιναβική γη, και την συμμετοχή της χώρας μας στην 63η Ολυμπιάδα Μαθηματικών, ενώ τόσο ο Κος Δανασσής όσο και ο Κος Λυκοσκούφης απήντησαν σε ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές Πρεσβείες στο εξωτερικό, αλλά και πιο συγκεκριμένα, στην προαγωγή των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νορβηγίας.

Τόσο ο Αρχηγός της ελληνικής εθνικής Αποστολής, Αργύρης Φελλούρης, ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, όσο και ο Υπαρχηγός της, Σιλουανός Μπραζιτίκος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τους Έλληνες διπλωμάτες για την τιμητική πρόσκληση και την φιλοξενία στο πανέμορφο, πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Όσλο, και για την αναγνώριση της προσπάθειας των παιδιών.

Ο Κος Μπραζιτίκος, δώρισε εκ μέρους της εθνικής αποστολής στον Επιτετραμμένο Κο Δανασσή ειδική έκδοση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ως ενθύμιο, υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας, καθώς και μπλούζα της συμμετοχής της εθνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα.

Το οπτικοακουστικό υλικό από την τελετή έναρξης της 63ης Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, στο Oslo Concert House, και από την τελετή απονομής μεταλλίων στην αίθουσα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, στο Δημαρχείο του Όσλο, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΙΜΟ2022: https://www.imo2022.org/imo/Stream.

Πηγή: Eirinika

Leave a Reply