40η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Αττάλεια της Τουρκίας!

Ολοκληρώθηκε χθες η 40ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Αττάλεια της Τουρκίας και σήμερα επιστρέφουμε στην Ελλάδα! Η εμφάνιση των μαθητών μας εξαιρετική, οι διακρίσεις τους πολλές (όλοι τους πήραν μετάλλιο), η γενική κατάταξη της χώρας υψηλή (4η ανάμεσα σε 23 χώρες που συμμετείχαν επίσημα ή ανεπίσημα στο διαγωνισμό) και υψηλότερη από παραδοσιακά δυνατές χώρες στα Μαθηματικά (Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία κλπ…).

Τα θέματα ιδιαίτερα απαιτητικά (το 4ο λύθηκε πλήρως μόνο από 1 παιδί ενώ περισσότερες από 1/10 μονάδες πήραν μόλις 8 από τους συνολικά 131 μαθητές που συμμετείχαν) αλλά οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν επάξια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρυσό μετάλλιο έπαιρνε όποιος μαθητής είχε βαθμολογία μεγαλύτερη του 31/40 (δηλαδή 3 πλήρως λυμένα θέματα και τουλάχιστον 2 μονάδες από το 4ο θέμα), το αργυρό για όποιο μαθητή είχε βαθμολογία 31/40 μονάδες (ναι! εκεί ΔΕΝ υπήρχε εύρος βαθμών. Μόνο όσοι πήραν 31 ακριβώς, πήραν αργυρό μετάλλιο) και το χάλκινο ήταν για όσους μαθητές πήραν βαθμολογία μεγαλύτερη του 16. Τρεις μαθητές μας πήραν αργυρό με βαθμολογία 31/40 (!!) χάνοντας το χρυσό για 1 μόλις πόντο, και 3 μαθητές μας πήραν χάλκινο με βαθμολογίες 30/40, 21/40, 20/40.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 3ο πρόβλημα του διαγωνισμού ήταν ελληνική πρόταση και το κατασκεύασαν από κοινού δύο παλαιότερα μέλη των αποστολών μας σε διαγωνισμούς: Ο Minos Margaritis και ο Jason Prodromidis. Έτσι, η Ελληνική Αποστολή στην Τουρκία είχε επιπλέον να διορθώσει τα γραπτά των δύο ομάδων της Τουρκίας (η διοργανώτρια χώρα συμμετέχει πάντοτε με δύο ομάδες μαθητών εκ των οποίων μόνο μία συμμετέχει επίσημα). Το πρόβλημα πολύ όμορφο αλλά αρκετά δύσκολο. Τέσσερα μέλη της αποστολής μας το έλυσαν πλήρως!

Έτσι, τα αποτελέσματα της 🇬🇷 Ελληνικής Αποστολής 🇬🇷 έχουν ως εξής:

Παναγιώτης Λιάμπας: Αργυρό Μετάλλιο 🥈

Ορέστης Λιγνός: Αργυρό Μετάλλιο🥈

Γιώργος Τζαχρήστας: Αργυρό Μετάλλιο 🥈

Πρόδρομος Φωτιάδης: Χάλκινο Μετάλλιο 🥉

Κυριάκος Τσουρέκας: Χάλκινο Μετάλλιο 🥉

Γιάννης Μαυρίκος: Χάλκινο Μετάλλιο 🥉

Παιδιά για άλλη μία φορά ήταν τιμή μου που ήμουν μαζί σας σε αυτή τη διοργάνωση και σας εύχομαι από καρδιάς καλή πρόοδο σε ό,τι αποφασίσετε να κάνετε!

Τέλος, ευχαριστώ και τον Θάνο Μάγκο, υπαρχηγό της Ελληνικής Αποστολής με τον οποίο συνεργαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ΒΜΟ, μοιραστήκαμε το άγχος και τις δυσκολίες κυρίως στη διαδικασία της διόρθωσης και υποστήριξης των γραπτών των μαθητών μας. Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ευχαριστούσα τον Demetres Christofides τον αρχηγό της Κύπρου για τη βοήθειά του στη διαδικασία της διόρθωσης των γραπτών της Ελλάδας αλλά και στη βοήθειά του κατά τη διάρκεια διόρθωσης των γραπτών της Τουρκίας.

Πηγή: Αλέξανδρος Συγκελάκης (Alexandros Sygelakis)

Leave a Reply